Adatok a kockás sikló (Natrix tessellata) Vas megyei előfordulásához

Dankovics Róbert
Savaria Múzeum, 9700 Szombathely, Kisfaludy S.u.9.
e-mail: danrobert@freemail.hu

R. Dankovics: Data about the Presence of Dice Snake in Vas County
The dice snake is not a representative species of the herpetofauna of Vas County. The study presents three occurrences of the dice snake in chronological order.

    A vízisiklók szűkebb rokonságának - a Natrix Laurenti, 1768 nem – két hazai képviselője közül a kevésbé elterjedt faj. A szinte mindenhol előforduló vízisiklóval (Natrix natrix (Linnaeus, 1758)) ellentétben csak ritkán távolodik el a vizektől. A Balatonban, ahol még napjainkban is nagy egyedszámban fordul elő, minden strandoló láthatja, amint a sekély vízben, lesben várakozik, vagy a parti kövek között összetekeredve sütkérezik a vadászat után. Az ország más területeiről is ismertek szórványosan előfordulási adatai, de a faj szaporodó állományai Magyarországon elsősorban nagyobb álló- és folyóvizeink mentén – Balaton, a Duna és a Dráva, – de kisebb vízállásokban is, mint a Tatai-tónál, az Aggteleki-karszton vagy a Baranya megyében kimutatott populációk, találhatóak.
    A kockás sikló valamivel kisebb termetű, 1 méternél ritkán nő nagyobbra, és egységesebb színezetű, mint a vízisikló. Jellemzője a hosszúkás fej, amelyről mindig hiányzik a sárga félhold. A szemek nagyok, kissé dülledtnek tűnnek. Az egyszínű szürkés árnyalatú testen, a gerincvonal két oldalán - elmosódottabban a törzs oldalán is - felváltva sötétebb és világosabb foltmintázatot láthatunk, mintha „kockás” lenne a sikló. A hasa az európai Natrix fajokra oly jellemző, fehér és fekete haspajzsokból álló, zongora billentyűzetre hasonlító mintázatot mutatja. Felismerni azonban mégsem olyan könnyű. A kézben tartott állaton ugyan jól felismerhetőek faji bélyegei, de a partmenti növényzetben elslisszanó kígyó elbizonytalanítja a gyakorlatlan megfigyelőt.
    Elsősorban halakkal táplálkozik, de szükségben elfogyaszt néhány kétéltűt is. Táplálékát megragadva nem bajlódik annak megölésével, azonnal, elevenen kezdi elnyelni.
    Vas megye, a Rábát leszámítva, nem rendelkezik nagy álló és folyóvizekkel, így a kockás sikló sem túl jellemző eleme herpeto-faunánknak. Az elmúlt években mégis megfigyelhettünk néhány kóborló egyedet vízfolyásaink mentén. Két példány a Gyöngyös-patak vízrendszeréből a Savaria Múzeum Természettudományi Osztályának gyűjteményében található, egy példány pedig a Pinka mellet került elő.
    A Vas megyéből ismert kockás sikló (Natrix tessellata) előfordulások, időrendi sorrendben:
    1. Velem, Velemi-patak, 1977.VIII., Herényi I. (Savaria Múzeum, Természettudományi Osztály, Lelt.sz.: 2003.507.1.)
    2. Gyöngyösfalu, Gyöngyös-patak, 2004.VI.29., Nardai János, Dankovics Róbert (Savaria Múzeum, Természettudományi Osztály, Lelt.sz.: 2005.3.1.)
    3. Felsőcsatár, Pinka, 2005.IV.13., Havas Márta (ld. a fényképen)

A kockás sikló (Natrix tessellata) ismert Vas megyei előfordulásai, UTM 2,5 X 2,5km térképen