TERMÉSZETVÉDELMI NEVELÉS
 Madarak és Fák Napja országos verseny területi fordulója, Szombathely, 2005

Kelemen Tibor
9700 Szombathely, Gothard Jenő Általános Iskola

T. Kelemen: Regional Lap of the Day of Birds and Trees National Competition
The 9th Competition was organized in the Gothard Jenő Primary School. The first turn of the competition was a written test; the second one was a series of practical tasks. There were 12 teams.

    Idén is a Gothard Jenő Általános Iskola adott otthont a Madarak és fák napi verseny területi forduójának, melyet kilencedik alkalommal rendeztünk meg. Ennek megfelelően gördülékenyen haladtak az események. A jelen lévő iskolák háromfős csapatait dr. Gyurácz József a Chernel István Madártani és Természetvédelmi egyesület elnöke, illetve az iskola részéről Andor Ottó igazgató úr köszöntötte.
    Ezt követően az írásbeli része következett a versenynek, ahol a diákok az év madaráról, az év fájáról, gyakorlati madárvédelemről töltöttek ki tesztlapokat. Diaképekről madárfajok meghatározásával, madárhangok felismerésével adhattak számot tudásukról a csapatok. A második forduló gyakorlatiasabb jellegű feladatokból állt. Levelek, tremések, madártollak felismerése, odútípusok és lakóinak ismerete volt a feladat. A részt vevő 12 csapat szoros küzdelemben küzdött, melyből a Paragvári utcai Átalános Iskola került ki győztesen, s ezzel bejutottak a dombóvári országos döntőbe. A többi csapat sem távozott üres kézzel, minden résztveő ajándékot kapott, madaras könyv, plakát, képeslap formájában. A területi fordulóról továbbjutott csapatok az országos döntőn is szép eredményeket értek el. Az alábbiakban az utóbbi pár év országos eredménye látható.
 
2000. Móra Ferenc Általános Iskola Répcelak 7. helyezés
2001. Neumann Általános Iskola  Szombathely  Szombathely 2. helyezés
2002. Neumann Általános Iskola  Szombathely  Szombathely 1. helyezés
2003. Gothard Jenő Általános Iskola Szombathely Szombathely 3. helyezés
2004. Tolnay Sándor Általános Iskola Gyöngyösfalu Gyöngyösfalu 13. helyezés
Paragvári Általános Iskola  Szombathely Szombathely 9. helyezés
2005. Paragvári Általános Iskola  Szombathely Szombathely 9. helyezés