Madarász ovi 2005

Lőrincz Csilla
9700 Szombathely, Széll K.u.51.

Cs. Lőrincz: Ornithological Kindergarten 2005
The program lasts during the whole year. It takes place in the largest kindergarten of the town. The report presents the activities and games carried out in each month of the year. The society often organizes slide shows and lectures in other institutes as well.

    Madarász ovis programunk egy egész éves jól bevált tematika szerint működik. Szeptembertől már a 9. évfolyamot kezdtük. Madarász csoportunk a város legnagyobb óvodájában, az Aréna Óvodában működik, melyben a mindekori nagycsoportosok vehetnek részt. Óvodánk körülbelül 100 nagycsoportosából 15-16 természet iránt érdeklődő gyermeket beszélgetés és óvonői ajánlás alapján választok ki.
    Ezek a gyerekek nagyon szívesen jönnek a kirándulásokra, foglalkozásokra, hiszen a városi élet minden napjaiból nagyon hiányoznak a természetben eltöltött napok szabadsága, a természet megismerésének varázsa. A madarász ovisok egy év alatt megtapasztalhatnak, megismerhetnek mindent a természet világából, amit iskolás korukban hasznosítani tudnak tanulmányaik során.
    A visszajelzések igazolják, hogy programunk sokszínűsége milyen hatékonyan épül be egész személyiségükbe, hiszen ezek a gyermekek éppen abban az életkorban tapasztalják meg a természet és a környezet sokszínűségét, amikor arra a legfogékonyabbak.
    A tanév során minden hónapban tartunk terepi és óvodai foglalkozásokat.
Szeptember-októberben a terepi foglalkozások alkalmával egy-egy napot töltünk a tömördi Madárvártán, ahol madársimogatáson vehetnek részt és a terület élővilágával is megimerkedhetnek.
    Novemberben a madarász sulisokkal közös kirándulásunk a felsőcsatári odúellenőrzés és madárgyűrűzés, ahol gyönyörködhetünk a táj szépségeiben is. Decemberben Madárkarácsonyt rendezünk a sulisokkal a Kámoni Arborétumban, ahol feldíszitünk otthon készített madáreleségekkel egy fát és megfigyeljük az etetőn előforduló madarainkat, téli vendégeinket.
    Januárban ellátogatunk a Savaria Múzeumba, ahol a természettudományi és a várostörténeti kiállítást tekintjük meg.
    Februárban idén is kirándultunk a Chernel-kertbe, ahol nagyon kedvesen fogadnak mindig bennünket és megfigyelhetjük a természetben csak ritkán látható ragadozó madarakat. Nagy élményt jelentenek a sasfélék, sólyomfélék, bagolyfélék. Az itthon maradt gólyák is külön örömet okoznak számunkra, hiszen ilyen közelről nemigen láthatóak ezek a kedvelt madarak.
    Márciusban Horvátnádaljára kirándulunk, a megye egyik legszebb tavaszi erdejébe, ahol a kora tavaszi virágok színes tengere fogad bennünket.
    Áprilisban a Kámoni Arborétumban odúellenőrzésen veszünk részt, ahol nagy öröm látni a kis fiókákat az odúban.
    Májusban az óvodánk udvarán rendezzük meg minden évben A Madarak és Fák Napját, ahol a jól bevált forgatókönyv szerint tevékenykedhetünk, játszhatunk. A nagycsoportosok akadályversenyen adnak számot természet ismeretükről, a középsősök manuális tevékenységek közben természetes anyagokból kismadarakat, fákat készítenek, rendezünk aszfaltrajz versenyt, szavaló- és énekversenyt, az óvonénik pedig mesejátékot adnak elő. Ez a kedves rendezvény óvodánk legszínesebb és legkellemesebb napja.
    A bennti óvodai foglalkozásainkonáltalában altatási idő alatt (a nagycsoportosok úgysem szeretnek aludni), minden hónapban vetítéssel egybe kötött manuális foglalkozást tartunk. Ennek során a terepen látott madarakat vetítem le a gyermekeknek, a foglalkozás végén pedig ternészetes anyagokból kevésbé ismert technikákkal készítünk madaras munkákat (agyagkép, csuhémadár, mozaikkép, gyöngyfűzés, stb.).
    Ez a madarász programunk az óvodai feladataink elvégzéséhez sok-sok ismeretet, tapasztalatot ad a gyerekeknek. Év végére nem csak madárismeretük gyarapodik, hanem személyiségük is egsézen más beállítottságú lesz. Így iskolás korukra vonzódnak a természet- és környezetismereti témák iránt és szívesen vesznek részt később iskolásoknak szervezett táborokban, erdei iskolai programokban és jól szerepelnek természetismereti versenyeken is.
    Egyesületünk környezeti nevelése azonban nem korlátozódik csak a madarász ovira és sulira, hanem sok-sok segítséget nyújtunk iskolák és óvodák természetismereti, környezetimereti foglalkozásainak lebonyolításához, szívesen járunk intézményekbe diavetítésre, előadásra vagy megszervezzük nekik a Madárvártán való tartózkodást, szakvezetést biztosítva számukra.