Madarász ovi 2006

Lőrincz Csilla
9700 Szombathely, Széll K. u.51.

Cs. Lőrincz: Ornithological Kindergarten 2006
The program lasts during the whole year. It takes place in the largest kindergarten of the town. The report presents the activities and games carried out in each month of the year. The society often organizes slide shows and lectures in other institutes as well.

    Az idei 2006-2007-es tanév, mára a 10. Madarász ovi évünk a szombathelyi Aréna Óvodában. Ez a természetismereti program (foglalkozássorozat) minden évben a nagycsoportosoknak szól, mivel a 6-7 éves korosztály az, akikkel bártan el lehet menni kirándulni a megye madarászszemszögből is érdekes területeire.
    Általában az óvodás korú gyermekek közül ők azok, akiknek a sokféle programkínálat fejlettségi szintjük miatt szólhatnak (természetismeret, úszásoktatás, táncoktatás, korcsolyaoktatás, zene-ovi stb.)
    Természetesen ezek a gyerekek kedvük és érdeklődésük szerint bárhová jelentkezhetnek, főleg, ha a szülők is támogatják elképzeléseiket.
    A Madarász ovi ingyenes, kiegészítése az óvodai Nevelési Program feladatainak, megvalósításának. A legtöbb foglakozásunk óvodai időben történik, így a szülőknek is kényelmesebb.

 Éves tervünk a többéves tematika szerint:
    - kirándulások:
    - szeptember: Tömördi Madárvárta
    - október:  Tömördi Madárvárta
    - november: Felsőcsatár a madarász-sulisokkal
    - december: Kámoni Arborétumban  „madárkarácsony”
    - január:  Chernel-kert, Kőszeg
    - február:  Savaria Múzeum – természettudományi kiállítás
    - március:  Horvátnádalja – madárgyűrűzés, tavaszi virágok
    - április:  Arborétum – odúellenőrzés
    - május:  Madarak és Fák Napja az óvodában ( játékos délelőtt)
    - június:  3 napos táborozás Tömördön
 - benti foglalkozások:
    Mindig az előző kirándulás tapasztalatainak megbeszélése, diavetítés, ismeretek  elmélyítése, manuális tevékenységek, természetes anyagokból való alkotás.
   Az óvodások kiválasztása érdeklődésük, természet iránti fogékonyságuk alapján történik, mint, hogy a zene-oviba sem választanak gyengehallású és ritmusérzékű gyereket.
    Minden évben 15-16 gyereket választok be a madarász-oviba. Ez a létszám a legideálisabb ahhoz, hogy figyelni tudjanak egymásra is, és fegyelmezettebben tudjanak tevékenykedni.
    Színes programunk lehetővé teszi, hogy a gyerekek minél többet megismerjenek a természet csodáiból, és ezen tapasztalatok alapján jobban eltudjanak igazodni természeti környezetük sokszínű világában.
Iskolás korukban igényükké válik az ez irányú ismereteik gazdagítása, lelkes kis természet-és környezetvédővé válhatnak, és válnak (a visszajelzések igazolják).
    Megyénk több óvodájával van kapcsolatunk, segítséget nyújtva a természetismereti foglalkozások megszervezéséhez, lebonyolításához.
    Csatlakoztunk a megyénkben működő Borostyán Oktatóközponthoz, mely létrehozta a Nyugat-Dunántúli Regionális Erdei Iskolai Hálózat és Központ óvodai környezeti nevelési szakmai műhelyét. Ennek keretében novemberben bemutatom a Madarász ovit, mint a természetismereti nevelés sajátos színterét, módszert.