Madarak és Fák Napja országos verseny
területi fordulója Szombathelyen

Kelemen Tibor
9700 Szombathely, Gothard Jenő Általános Iskola

T. Kelemen: Regional Lap of the Day of Birds and Trees National Competition in Szombathely
The 10th Competition was organized in the Gothard Jenő Primary School. The first turn of the competition was a written test; the second one was a series of practical tasks. There were 9 teams.

   A 2006. év jubileum a Madarak és Fák Napja rendezvények történetében. Kereken 100 évvel ezelőtt, Herman Ottó kezdeményezésére, emlékeztek meg e szép, természethez kötődő jeles napunkról.
   A Gothard Jenő Általános Iskola életében is évforduló, 10. alkalommal rendeztük meg e verseny területi fordulóját 2006. március 17-én.
Ez alkalomból a versenyt kísérő kiállítás nyílt, bemutatva a Madarak és Fák Napja kezdeteit, történetét, miről egy kicsit másként emlékeztek meg annak idején, mint manapság, illetve Herman Ottó életéről és munkásságáról olvashattak, akik megtekintették a kiállítást. Maga a verseny hagyományos módon zajlott l, az előző évekhez hasonlóan.
   Ez alkalommal is megtisztelte rendezvényünket dr. Gyurácz József, aki a Chernel István Madártani és Természetvédelmi Egyesület részéről nyitotta meg a versenyt. Az iskola nevében Andor Ottó igazgató úr köszöntötte a megjelenteket.
   Az első forduló, ahol feladatlapon kellett számot adni a csapatoknak tudásukról, a feladatok közös áttekintésével kezdődött, majd másfél óra állt a csapatok rendelkezésére, hogy ezeket megoldják. Ezután madárhangokat kellett felismerni, ill. madarakat meghatározni diaképekről. Fordulóról-fordulóra fokozódott a hangulat, majd az utolsó feladat következett. Ezalatt a többi csapat egy a Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkáját bemutató videofilmet tekinthetett meg.
   A vetélkedő végeztével hamarosan kialakult a csapatok közötti sorrend.
   Szoros küzdelemben a Gothard Jenő Általános Iskola Madarász sulis csapata végzett az első helyen. Minden csapat értékes díjakkal, ajándékkal térhetett haza, amit ez úton is köszönünk a Chernel István Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek, a Kerekerdő Alapítványnak, illetve az Őrségi Nemzeti Parknak, hogy a versenyt ezzel is támogatta.
   Az első helyezett csapat jogot szerzett a májusi Dombóváron megrendezett országos versenyen való részvételre, ahol 14 csapat közül a 9. helyezést sikerült elérnünk. A gyerekek nagyon örültek az eredménynek, főleg, hogy a csapatot 5-6. osztályosok alkották.
    Ezúton is gratulálunk Nekik.

Kis fakopács (Dendrocopos minor)