Békaterelő a kétéltűek védelmében

Gruber Ágnes
Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, 9941 Őriszentpéter, Siska szer 26/a,
e-mail: guber@onp.kvvm.hu

Á.Gruber: Frog driver for saving amphibious
In the spring of 2006 3900 individuals of frog, newt and grass snake were successfully resettled to the Lake Hársas with the help of the frog driver.

   A Chernel István Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2005-ben megnyerte a Gyakorlati természetvédelmi feladatok elvégzése című pályázatával a Természeti Örökségünk Alapítvány támogatását. A pályázat egy hosszabb távra szóló, a legveszélyesebb útszakaszra elegendő, tartósabb, az autók menetszelének, az időjárás viszontagságainak jobban ellenálló terelőponyva beszerzését és a felállításhoz szükséges karók elkészíttetését, valamint a Hársas-tó mellett található sekély vízállás (amely korábban kitűnő gőte élő- és szaporodóhely volt, de már annyira feltöltődött, hogy eltűntek belőle ezek az állatok) rekonstrukcióját tartalmazta.
   A 2006-os esztendő volt az első élő próba. A Szentgotthárd-Máriaújfalu határában lévő Hársas-tónál készült élőhely-rekonstrukció jól sikerült. Az iszap, avar, korható farönkök kikotrásával olyan alkalmas vízmélységet kapott a tó parkolójához vezető út menti árok, hogy szép számmal vonzotta s adott otthont, szaporodásra alkalmas helyet az oda érkező gőtéknek, békáknak.
   A közút mentén a hosszan tartó tél miatt csak március 23-án építettük fel a zöld ponyvából álló békaterelőt. A kétéltű-vonulás megkezdődése után a terelő mentén naponta két-háromszori ellenőrzés volt szükséges, amelyben nagy szerepet vállaltak a szentgotthárdi III. Béla Szakképző Iskola diákjai. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreinek, a diákoknak és önkéntesek segítségével összesen 3900 egyed béka, gőte és vízisikló menekült meg az autóktól és került biztonságban a Hársas-tóba.