Odúlakó madaraink védelmében

Barki Márta
9737 Bük, Ifjúság útja 50., e-mail: barkim@freemail.hu

M. Barki: In defence of our nest-box breeding birds
The Nest-box-breeding Program of Bird Protection had been started in 2006, for which we have connected with 5 nest-box colony from the county. An initiative of Vas County had started in 2006, too. In which not only the nest-box colony includes, but every single nest-box.

   2006 februárjában született a gondolat, hogy a Vas megyében található odúk, odútelepek gazdáival összefogva, az odúlakókról adatokat gyűjtsünk, s ezeket egy közös adatbázisban tároljuk. Így képet kaphatunk a megye odúkkal való ellátottságáról, de az odúlakóink fészkelési szokásairól, elterjedéséről is. Március elején minden megyei Tagtársnak postáztunk egy levelet és egy adatlapot. Ezekre rögtön sok pozitív visszajelzést kaptam idősebbtől, fiataltól egyaránt. A 2006. évi költések eredményeit az alábbi táblázat tartalmazza.

 
 
 
 
 
 
 
kikelt
kirepült
Adatgyűjtő neve
helyszín
faj
odú típus
kitettség
tojás (db)
fiókák száma (példány)
ifj. Bedőcs Gyula
Körmend, Rába parti ház
Széncinege (Parus major)
B
Ny
10
9
9
B
Ny
7
5
5
Stumpfel Lajos
Gencsapáti
Széncinege (Parus major)
B
D
10
8
8
D
D
9
8
8
Kék cinege (Parus caeruleus)
B
14
11
11
Házi rozsdafarkú (Phoenicurus ochruros)
C
D
6
6
6
Juhász István
Vasszilvágy, erdő
Széncinege (Parus major)
B
Ny
5
0
 
B
Ny
8
6
6
Acsád
Széncinege (Parus major)
B
K
5
5
5
Bittera Miklós, Ferenczi Mónika

Barki Márta

Kőszeg, Mohás
Széncinege (Parus major)
B
DNy
 
5
5
Kék cinege  (Parus caeruleus)
A
Ny
9
1
?
Kőszeg
Széncinege  (Parus major)
B
D
8
8
8
Kék cinege (Parus caeruleus)
B
D
4
4
?
Barki Márta
Acsádi erdő
Széncinege (Parus major)
B
K
?
?
?
B
K
8
8
8
Széncinege  (Parus major)
A
K
10
8
8
A
K
8
8
8
     Két helyről korábbi adatok érkeztek. Bacsi-Nagy Gergely Celldömölkről egy 2005. évi széncinege költésről számolt be. Sóvári Attila pedig 1990-91-es adatokat ismertetett a Tilos erdőrészből (Gencsapáti): 1990-ben csuszka (Sitta europaea) nevelt 7 fiókát, a rövidkarmú fakusz (Certhia brachydactyla) kettőt. 1991-ben búbos cinege (Parus cristatus) nevelt öt fiókát és széncinege (Parus major) is költött.
Kaptam visszajelzést, hogy a heti ellenőrzés nem minden esetben megoldható. Ilyen esetben azt javaslom, hogy az országos program által előírt időben próbáljunk ellenőrizni legalább: március utolsó hete, április 10-15., május első hete, május vége (június eleje), június közepe (vége) és november (takarítás).
   A megyei összefogás kitalálásával csaknem egy időben érkezett a felhívás az Odúlakó Madárvédelmi Programra. Így párhuzamosan alakult ki egy országos és egy helyi kezdeményezés. Mivel az országosban „csak” odútelepek vesznek részt, ezért fontosnak találtam, hogy a megyei is megmaradjon, hiszen ott minden egyes odúval rendelkező madárbarátra számítunk. Megyénkből ehhez az országos programhoz öt odúteleppel csatlakoztunk:
Tömördi Madárvárta – Ruff Andrea
Kámoni Arborétum – Kelemen Tibor
Felsőcsatár – Kelemen Tibor
Kőszeg, Chernel-kert – Barki Márta
Góczán József
   Ez a program egységes ellenőrzési időt, kezelést „ír elő”, s ehhez napló is rendelkezésre áll. Csak a Chernel-kerti költésekről van adatom, ezeket egy másik cikkben írom le (Cinege 11. szám 34. oldal).
   Felhívás!
   A jövőben is szeretném, ha folytatnánk az adatgyűjtést odúlakóinkról. Ezért kérek mindenkit, ha van legalább egy mesterséges fészekodú, amelyet tud ellenőrizni, kérem tegye meg, s az adatlapot juttassa el hozzám.
A 2006-os adatlapokat is várom!
   A kinek van odútelep a gondozásában, s szeretne csatlakozni az országos programhoz, kérem írjon nekem a fenti címre, s kérek Neki naplót a Központból.
   Buzdítlak Téged is, kedves Madárbarát, hogy rakj ki egy fészekodút, s ha időd engedi figyeld! Sok kedves élményt adhat idősnek, fiatalnak egyaránt egy pár „kismadár”.
   Itt szeretném megköszönni a kedves leveleket, bíztatást, és a Kedves Tagtársak eddigi munkáját, a visszaküldött adatlapokat! Bíztatok mindenkit, folytassuk együtt a munkát!