Felhívás minden horgász és természetkedvelő részére

Illés Péter1 - Kiszely Pál2
1: 9730 Kőszeg, Károlyi M. u. 1., e-mail: selliretep@freemail.hu
2: 8230 Balatonfüred, Bartók B. u. 3.
e-mail: pal.kiszely@gmail.com.kiszely@gmail.com


P. Illés, P. Kiszely: Appeal for every angler and nature-lover
For protecting the national species of crab the authors call the attention of anglers not to transfer crabs neither alive nor dead from one water to another. They also ask the anglers that in the case of catching crab they should inform the authors about the time and place of the catching. If it is possible, the authors would find a photo about the crab also very useful.

Kedves Horgásztársunk! Tisztelt minden Természetkedvelő Honfitársunk!
 A hazai rákállomány védelmében fordulunk Hozzátok/Önökhöz!

   Tudjuk, hogy a rákok megítélése horgásztársaink körében nem egyértelmű, hiszen sokan csak azt a bosszantó állatot látják benne, amely piszkálgatja a csalit, feleszi az etetőanyagot. Mégis úgy gondoljuk, minden horgász megérti, hogy a rákok a hazai élővilág fontos részei. Ők vizeink ingyenes szemételtakarítói, lévén, hogy minden elhullt szerves anyagot megesznek, legyen az hullott falevél, vagy elpusztult hal és egyéb állat. Tevékenységük nyomán a vizek öntisztulása gyorsabb, tehát a rákok nem csak igénylik a jó minőségű vizet, de maguk is hozzájárulnak ahhoz, hogy fennmaradjon a tiszta víz.
   Hazai rákállományunkat most igen nagy veszély fenyegeti. Ausztriából átkerült egy amerikai rákfaj, a jelzőrák. Kezdetben csak a Gyöngyös patakban szaporodott el, de legújabb kutatásaink igazolták, hogy a Rába felső szakaszain is helyenként gyakori.
   Miért baj ez?
Ez a faj hordozója lehet a rákpestisnek, amely halálos ellensége minden európai ráknak. A Gyöngyösből származó egyedekről a Müncheni és a Prágai Egyetem Zoológiai Fakultásának munkatársaival együttműködve kimutattuk, hogy jelentős számban, valóban hordozzák a kórt.
A Rába és mellékfolyói esetében már sokat tenni nem tudunk. A többi vizeink rákállománya védelmében azonban kérjük segítségeteket/segítségüket! Különösen a közeli Zala és vízgyűjtője rákállománya van veszélyben. Ez az egyik legértékesebb hazai törzsállomány!
   Mit kell tenni?
Legelőször is kérve kérünk mindenkit, hogy sem élő, sem holt rákot egyik vízből se szállítson át más vízbe!
A másik kérés, hogy horgászfelszerelésünket, különösen a hálókat, szákokat mindig alaposan szárítsuk ki, lehetőleg tűző napfényen, hogy a kórokozó elpusztuljon. Aki teheti rézgálic- vagy híg hypo-oldatban fertőtlenítse felszerelését, miután a Rába vízrendszerén horgászott.
Kérjük továbbá, hogy amennyiben a horgászat során rákot fognak, a fogásról, annak helyéről és idejéről értesítsenek bennünket. Ha tehetik, készítsenek fényképet is.

SEGÍTSÉGETEKET/SEGÍTSÉGÜKET HAZAI RÁKJAINK ÉS SAJÁT NEVÜNKBEN ELŐRE IS NAGYON KÖSZÖNJÜK!