EGYESÜLETI ÉLET

Visszatekintés 2007-re

Looking back on 2007
The article lists the projects in 2007.  Those not mentioned in the rest of the newsletter are: general assembly in February, participation in the 5th Meeting of Bird Ringing at Budapest, Birds’ Christmas in December, applications for funding.

   2007. február 3-án tartottuk rendes évi közgyűlésünket a kőszegi Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban. A közgyűlés elfogadta az egyesület 2006. évi pénzügyi beszámolóját, a 2007. évi munkatervét és költségvetését. A közgyűlés után az új, az MME helyi csoportjának első elnökéről elnevezett látogatóközpont kiállítását tekintették meg a résztvevők
   2007. március 30-án a Madarak és Fák Napja országos vetélkedő területi fordulóját Kelemen Tibor szervezte Szombathelyen, amelyen 12 csapat vett részt.
   Március 31-tól április 8-ig rendeztük meg a tavaszi Tömördi Természetvédelmi és Madárgyűrűző Táborunkat. Áprilisban negyedszer indítottuk el az Állandó Ráfordítású Helyek madámonitoring és madárgyűrűzési programunkat a Tömördi Madárvártán. A Madarász Suli és Madarász Ovi nevelési programunk keretében havonta két alkalommal rendeztünk foglalkozásokat.
   Az MME tavaszi küldöttközgyűlésén Kárpáti László és Kelemen Tibor képviselte Vas megyét.
   A költési, vegetációs időszakban folyamatosan végeztük a fehér gólya, gyurgyalag és kétéltű állományfelméréseket, valamint a florisztikai adatgyűjtéseket. Szükség esetén megtettük a védelmi intézkedéseket, tárgyalásokat. Július 30-tól november 11-ig 10. alkalommal folyamatosan működött az őszi Tömördi Természetvédelmi és Madárgyűrűző Táborunk. A program állandó alkalmazottja Tarr Éva természetvédelmi mérnök volt. A Herman Ottó Szakközépiskola vadász szakos tanulói szakmai gyakorlatuk, a BDF biológia szakos hallgatói pedig ökológia terepgyakorlatuk egy részét idén is a madárvártán töltötték. A söptei mezőgazdasági szövetkezet közreműködésével a rétek egy részét ez évben is kezelni tudtuk gépi szárzúzóval. Az idei madárgyűrűzést is vidám bulival zártuk.
   Október 7-8-án a tömördi tó környékére szervezett madármegfigyeléssel bekapcsolódtunk az Európai Madármegfigyelő Nap akcióba. Tömördön kívül Bogáti András Szombathelyen is rendezett madármegfigyelést ezen a napon, amely iránt szintén nagy volt az érdeklődés.  Az MME V. Országos Gyűrűzőtalálkozóján, valamint a Gyűrűző- és Vonuláskutató Szakosztály rendes évi közgyűlésén (Budapest, 2007. október 25.) Bánhidi Péter és Gyurácz József képviselte csoportunkat. Gyurácz József előadást tartott a Tömördi Madárvártán végzett madárgyűrűzés és madárvonulás-kutatás 2007. évi eredményeiről.
   A téli madáretetéshez idén 12 q napraforgót osztottunk szét aktív tagjaink között. December 30-31-én a Madárkarácsony megrendezésével búcsúztunk az óévtől.
   A kutatási és védelmi tevékenységünk anyagi hátterének biztosításához több pályázatot készítettünk 2007-ben is. Ezek közül a Nemzeti Civil Alaphoz benyújtott pályázatunk kapta a legtöbb támogatást. Ez évi tevékenységünkről is többször hírt adtunk különböző lapokban, rádiókban, tévékben. 2007-ben két nemzetközi madártani konferencián is képviselve volt egyesületünk.
   Tagtársainknak köszönjük áldozatkész segítségét és további eredményes munkát kívánunk!

   A Chernel István Madártani és Természetvédelmi Egyesület vezetősége

Csonttollú (Bombycilla garrulus)