KRÓNIKA

Beszámoló az Európai Ornitológiai Unió 6. konferenciájáról

Gyurácz József
Berzsenyi Dániel Főiskola, Állattani Tanszék
9700 Szombathely, Károlyi G. tér 4., e-mail: gyjozsi@bdf.huJ. Gyurácz: Report on the 6th Conference of the European Ornithologists’ Union
The 6th EOU Conference was organized in Vienna. There were more Hungarian delegates. Among the manifold topics a poster about the autumn migration of Robin in Hungary was also presented. Presentations covered the following interesting topics: urban birds, the magnetic field of the Earth and the orientation of birds, birds’ lifespan and climate change, bird ringing and practical conservation work, the ecology of bird migration, how ethology uses stable isotops, birds living in hollows, nectar-eating warblers, etc.

    Bologna, Gdansk, Groningen, Chemnitz és Strasbourg után az Európai Ornitológiai Unió (EOU) 2007. augusztus 24-től 28-ig Bécsben rendezte meg 6. konferenciáját. A rendezvényen több mint 450 szakember regisztráltatta magát. A konferencián 5 plenáris előadás, 12 szimpóziumi szekcióban több mint 120 előadás hangzott el, a poszter szekcióban 103 posztert mutattak be. Bécs közelsége miatt szép számmal vettünk részt Magyarországról is. Az egyes szimpóziumok és poszterek témája átfogta a madártan széles területét: a nappali madarak éjszakai vonuláshoz történő alkalmazkodása, a sarkvidéki madarak egészségi állapota, szexuális szelekció a madarak körében, a madárinfluenza jelentősége, a madárpopulációk genetikai diverzitása, a madarak diszperziója, a vonuló és Afrikában telelő madarak veszélyeztetettsége, a madarak táplálkozása, a madarak fészkeinek predációja, a radarral történő vizsgálatok jelentősége a madarak monitorozásában és a madárvédelemben, az ornitológia múltja, jelene és jövője. A szegélyhatás és a fészek predáció közti kapcsolatot tárgyaló szimpózium koordinátora Dr. Batáry Péter, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa volt.
    A poszter szekcióban mutattuk be a vörösbegy vonulásával kapcsolatos hazai eredményeket: Gyimóthy Zs. - Gyurácz J. - Bank L.- Farkas R. - Németh Á. - Csörgő T. Autumn migration, body condition and fat score of Robins (Erithacus rubecula) in Hungary. A vörösbegy őszi vonulását vizsgáltuk a 2004. augusztus 13. és október 27. közötti időszakban, az MME Actio Hungarica izsáki, ócsai (Közép-Magyarország), sumonyi (Dél-Magyarország), szalonnai (Észak-Magyarország) és tömördi (Nyugat-Magyarország) madárgyűrűző állomásain gyűjtött adatok alapján, melynek célja volt: 1. A madárpopulációk vonulási stratégiájának megismerése. 2. A különböző ökológiai adottságú területek és élőhely-típusok szerepének megállapítása a vörösbegy vonulásában.
    A konferencia résztvevői számára több szakmai kirándulást kínáltak a szervezők, többek között a Fertő-tó területére is. A konferencián való részvételemet a Berzsenyi Dániel Főiskola Tudományos Tanácsa támogatta.