Beszámoló a SEEN 9. konferenciájáról

Gyurácz József
Berzsenyi Dániel Főiskola, Állattani Tanszék
9700 Szombathely, Károlyi G. tér 4. , e-mail: gyjozsi@bdf.hu

J. Gyurácz: Report on the 9th Conference of the SEEN
The 6th EOU Conference was organized in Cracow. There were two Hungarian delegates. There were two presents from Hungary about the migration of robin and great reed warbler.

    A South-East Bird Migration Research Network nemzetközi madárvonulás-kutatási hálózat Krakkóban, a Jagelló Egyetem Konferencia Hoteljében 2007. július 5. és 8. között rendezte meg az évi rendes konferenciáját, melyen Lengyelországtól Egyiptomon át a Dél-Afrikai Köztársaságig 16 országból összesen 46 madárgyűrűzéssel, madárvonulással foglalkozó szakember vett részt.
    A találkozót Prof. Przemyslav Busse, a kutatási hálózat elnöke nyitotta meg. A programban szerepeltek azoknak a madárgyűrűzési helyeknek a beszámolói, melyek a SEEN-nek tagjai, valamint tudományos előadások is elhangzottak. Két előadást tartottam: Gyimóthy Zs. - Gyurácz J. – Bank L. – Bánhidi P. - Farkas R. – Németh Á. – Csörgő T.: Autumn migration, body condition and fat score of Robins (Erithacus rubecula) in Hungary, Mátrai N. – Gyurácz J.- Mátics R. – Bakonyi G.: The potential wintering areas of the Great Reed Warbler (Acrocephalus arundinaceus) by right of the African recoveries of the EURING database.  A vörösbegyes előadás témája megegyezett az EOU konferencián bemutatott poszterünk tartalmával. A nádirigós előadásban az EURING adatbank afrikai vonatkozású megkerülési adatait elemeztük. Ennek alapján a nádirigó európai populációiban két fő vonulási útvonal rajzolódik ki. Létezik egy nyugati útvonal, mely Spanyolországon és a Gibraltári-szoroson vezet át Nyugat-Afrikába és létezik egy déli irányú útvonal, mely az Appennin-félszigeten és Észak-Afrikán keresztül éri el Közép-Afrikát. Svédországi genetikai vizsgálatok szerint azonban van egy harmadik, keleti útvonal is, mely Görögországon át a Földközi-tenger kikerülésével vezet a kelet-afrikai telelőterületekre. Ezt néhány Balkán-félszigeten megkerült madár is alátámasztja. A hazánkban gyűrűzött madarak legnyugatabbi megkerülése Franciaországból származik, a legkeletebbi megkerülési adatunk pedig Görögországból van. Viszonylag sok magyar gyűrűs madár került meg Olaszországban, Máltán, Tunéziában és egy példány Líbiában. Gyűrűzési eredmények alapján feltételezzük, hogy a Magyarországon költő nádirigó populációban mindhárom fő vonulási irány jelen van.
    A konferencián elhangzott előadások és a konferencián készült fotók megtekinthetők a SEEN megújult honlapján: www.seen-net.eu
    A konferencián való részvételemet a Berzsenyi Dániel Főiskola Tudományos Tanácsa támogatta.