Volt egyszer… két téli madárgyűrűző tábor

Illés Péter
9730. Kőszeg, Károlyi M. u. 1., e-mail: selliretep@freemail.hu

P. Illés: There were two winter bird ringing camps…
The author presents the first Hungarian winter bird ringing camp in 1981 and 1982.

    Bizonyára sok madarászbarátomban, - ahogy bennem is - szép emlékként él az a két téli szünet, amikor a MME 8. számú Kőszegi Helyi Csoportja 1981. és 1982. decemberének utolsó napjaiban téli madárgyűrűző tábort szervezett. A tábor célja a télen is jelen lévő madarak, fenyőrigók, pintyfélék, sármányok, királykák jelölése volt. A vonuláskutatás mellett az ifjúság természetvédelemre való nevelését is hivatott volt segíteni. Nem utolsó sorban a madárgyűrűző vizsgára is felkészített, a tábor végén gyűrűzővizsgát is lehetett tenni. A tábort Bechtold István, a Helyi Csoport elnöke nyitotta meg.
    A visszaemlékezésben segítségemre volt az elsősorban Varga László (a tábor egyik szervezője) által vezetett tábornapló. Ebből és saját visszaemlékezésemből szeretnék most felidézni néhány képet.
    Az első évben a Kisegítő Iskola és Nevelőotthon tornatermében, a következő esztendőben a turistaszállóban volt a szállásunk.  A sötét és hideg hajnalon furcsa madárhangok ébresztettek bennünket. („A legnépszerűtlenebb hang a túzoké volt, de ekkor volt leghatékonyabb a hangos ébresztő.” – részlet a tábornaplóból.) A napi program fő tevékenysége a madárgyűrűzés volt a Chernel-kertben, vagy az Alsó-réthez közeli Kinigli-dombon. A gyűrűzéseket Varga László, Ács Attila és Palkó Sándor vezette. Az 1981-es táborban az öt nap során 13 faj 166 egyedét, többek közt süvöltőt, fenyőpintyet, erdei szürkebegyet, zsezsét, csízt és karvalyt is sikerült megjelölni. Távcső elé került nagy őrgébics, vörös vércse, karvaly mellet héja és kékes rétihéja is. Az esti programként madárhangok hallgatása mellett színes előadások hangzottak el a ragadozó madarak szerepéről, a védett területekről, a solymászatról, s emellett a bőrbe tömött madáranyagot is tanulmányozni lehetett, végül a legizgalmasabb rész, a gyűrűzővizsga következett.
          A két téli tábor résztvevői, illetve vendégei ki „tanítóként”, ki „tanulóként” Ács Attila, Barbácsy Zoltán, Bechtold István, Beke Margit, Borbély Marianna, Cseke László, Darázsi Zsolt, Dedinszky János, Esztergályos Zoltán, Fa Kinga, Farkas Gy. Tibor, Fodor György, Fodor János, Freiberger Zoltán, Harangi István, Haraszthy László, Horváth Ákos, Horváth Csilla, Horváth János, Horváth Mária, Illés Péter, Jánosa Attila, Jánosa László, Kappel Gábor, Dr. Kárpáti László, Keszte József, Király Róbert, Kiss László, Kiss Tamás, Koszorús Péter, Kovács Ágnes, Kováts István, Köncz Imre, Magyar Éva, Markovics Tibor, Marton Ime (a tábor másik szervezője), Marton Imréné, Marton István, Mogyorósi Sándor, Nagy Gábor, Nagy Krisztina, Németh György, Ornódi Tamás, Palkó Sándor, Pintér Tibor, Schantl László, Schantl Lászlóné, Schwahofer Péter, Schwahofer Gusztáv, Dr. Simon József, Szabó József, Szalai Barnabás, Szűcs Szabó László, Takács László, Tóth László, Tóth László, Varga László, Varga Péter, Vértes Ernő, Vörös Ferenc voltak.
 Sokan közülük ma is aktív természetvédők. Részlet a naplóból: „A tábor tevékenységét Bechtold István és Marton Imre is eredményesnek ítélték, annál is inkább, mivel az első téli gyűrűzőtábor volt az országban.” Ezek az élmények adták minden bizonnyal a „lendületet” 1983 tavaszán egy tíznapos táborhoz a Szajki-tavaknál, aminek eredménye 22 faj, 223 gyűrűzött madár volt.
           Az ifjúság környezeti nevelésében ma is nagy szerepe van ezeknek a táboroknak.