TERMÉSZETVÉDELMI NEVELÉS

Madarak és Fák Napja országos verseny
területi fordulója Szombathelyen, 2007

Kelemen Tibor
9700 Szombathely, Gothard Jenő Általános Iskola

T. Kelemen: Regional Lap of the Day of Birds and Trees National Competition in Szombathely
The 11th Competition was organized in Kőszeg. The first turn of the competition was a written test; the second one was a series of practical tasks. There were 12 teams.

   Idén, 2007. március 30-án rendhagyó módon nem a Gothard Jenő Általános Iskola adott otthont a versenynek. Az ősszel felavatott Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont, mint új helyszín, Dr. Kárpáti László a Fertő-Hanság és Őrségi Nemzeti Park igazgatója jóvoltából és engedélyével, rendelkezésünkre állt. Így a rendezvény jellegének megfelelő, méltó helyszínre került a verseny.  Tizenkét csapat jelentkezett a megyéből a megmérettetésre. A csapatok a kiállításon kívül Máté Bence természetfotós szebbnél-szebb képeiben is gyönyörködhettek. A versenyt a látogatóközpont részéről Dr. Markovits Tibor nyitotta meg, a Chernel István Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől Dr. Gyurácz József üdvözölte a résztvevőket és méltatta a versenyt.
    A versenyfeladatok az előző évek hagyományainak megfelelően egy tesztlappal kezdődtek. Már ezeken látszott a csapatok színvonalas felkészültsége. Ezután madárhangok felismerése, illetve fajismeret következett diáról. A második forduló, ahol a csapatok öt állomáson vettek részt, a látogató-központ emeleti, interaktív részén zajlott. Itt gyakorlati madárvédelem keretén belül odúlakó madarakat, valamint odútípusokat kellett felismerni. Madarat tolláról és fenyőket tobozáról kellett meghatározni stb. A végső sorrend nagyon szorosra sikerült. 1. helyezett: Váci Mihály Általános Iskola 176 pont, 2. helyezett: Gothard Jenő Általános Iskola 175 pont, 3. helyezett: Paragvári Utcai Általános Iskola 161 pont. Így a területi fordulóról a Váci Mihály Általános Iskola jutott tovább a dombóvári országos döntőre, ahol az előkelő 5. helyezést érték el. Ezúton is gratulálunk nekik.
   Külön köszönöm a segítséget a Jurisics Miklós Gimnázium részéről Keszei Balázs igazgatóhelyettesnek, Lepold Ágnes tanárnőnek és tanítványainak.