Odúlakó madaraink védelmében, 2007

Barki Márta
9737 Bük, Ifjúság útja 50., e-mail: barkim@freemail.hu

M. Barki: In defence of our nest-box breeding birds
The Nest-box-breeding Program of Bird Protection had been started in 2006, for which we have connected with 5 nest-box colony from the county. An initiative of Vas County had started in 2006, too. In which not only the nest-box colony includes, but every single nest-box.

   A 2006 tavaszán indított Vas megyei odúlakó madárvédelmi program 2007-ben is folytatódott. Tavasszal többen kértek tanácsot odúk kihelyezéséhez, takarításához, de még adatlapot is kértek. De sajnálatos módon idén kevesebb adatlap érkezett vissza, mint tavaly.  A legtöbb adat a széncinegékről (Parus major) érkezett, hét költést regisztráltunk. Emellett még egy házi rozsdafarkú (Phoenicurus ochruros) és egy kék cinege (Parus caeruleus) költést is megfigyeltünk. Az idei 9 költés adatát az alábbi táblázat tartalmazza.
 
 

 
 
 
 
 
 
kikelt
kirepült
adatgyűjtő neve
helyszín
faj
odú típus
kitett-
ség
tojás (db)
fiókák száma (db)
ifj. Bedőcs Gyula
Körmend, Rába parti ház
széncinege
(Parus major)
B
Ny
10
10
7
B
Ny
8
5
5
Papp Julianna
Sárvár
széncinege
(Parus major)
B
D-DK
10
7-10
5
Juhász István
Vasszilvágy, erdő
széncinege           (Parus major)
B
Ny
11
10
10
B
Ny
8
-
-
Acsád
széncinege           (Parus major)
B
K
10
9
5
Barki Márta
 
Acsádi erdő
kék cinege
(Parus caeruleus)
A
K
12
12
?
széncinege           (Parus major)
D
Ny
?
8
8
Bük
házi rozsdafarkú (Phoenicurus ochruros)
B
K
5
5
5

   Papp Julianna még két 2006. évi költésről is beszámolt. A garázsukban a keresztgerendán költött egy házi rozsdafarkú pár. A 2 m magasan lévő fészekből májusban 4, júliusban 5 fióka repült ki. A pár 2007-ben is elkezdte a fészekrakást, de sajnos félbe maradt. A kertben még három (2B és 1D) odút helyeztek el 2007 tavaszán, közülük kettő üres maradt.
   Köszönöm az adatközlők idei és eddigi munkáját! Bízom benn, hogy madárbarát tevékenységüket még sokáig folytatják, leginkább a saját és a madarak örömére! A jövőben is szeretném, ha folytatnánk az adatgyűjtést odúlakóinkról. Ezért kérek mindenkit, ha van legalább egy mesterséges fészekodú, amelyet tud ellenőrizni, kérem, tegye meg, s az adatlapot juttassa el hozzám! Köszönöm!