EGYESÜLETI ÉLET

Visszatekintés 2008-ra

Looking back on 2008
The article lists the projects in 2008.  Those not mentioned in the rest of the newsletter are: general assembly in January, participation in the 7th Scientific Meeting of BirdLife Hungary at Baja, Birds’ Christmas in December, applications for funding.

   2008. január 19-én rendeztük meg 50 fő részvételével a hazai madárgyűrűzés centenáriumának nyitórendezvényét a kőszegi Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban. A közgyűlés elfogadta az egyesület 2007. évi pénzügyi beszámolóját, a 2008. évi munkatervét és költségvetését. A közgyűlés után Mesterházy Attila tartott előadást Sierra Leone-ban végzett természetvédelmi munkájáról és utazásairól.
   2008. március 20-án a Madarak és Fák Napja országos vetélkedő területi fordulóját Kelemen Tibor szervezte Szombathelyen, amelyen 12 csapat vett részt.
   Március 31-tól április 8-ig rendeztük meg a tavaszi Tömördi Természetvédelmi és Madárgyűrűző Táborunkat. Áprilisban negyedszer indítottuk el az Állandó Ráfordítású Helyek madármonitoring és madárgyűrűzési programunkat a Tömördi Madárvártán. A Madarász Suli és Madarász Ovi nevelési programunk keretében havonta két alkalommal rendeztünk foglalkozásokat.
   Az MME tavaszi küldöttközgyűlésén Kárpáti László Vas megyét.
   A költési, vegetációs időszakban folyamatosan végeztük a fehér gólya, vetési varjú és kétéltű állományfelméréseket, valamint a florisztikai adatgyűjtéseket. Szükség esetén megtettük a védelmi intézkedéseket, tárgyalásokat. Július 30-tól november 11-ig 10. alkalommal folyamatosan működött az őszi Tömördi Természetvédelmi és Madárgyűrűző Táborunk. A program állandó alkalmazottja Szabolcs Alex és Bánhidi Márton volt. A Savaria Egyetemi Központ biológia szakos hallgatói ökológia terepgyakorlatuk egy részét idén is a madárvártán töltötték. A rétek karbantartását ez évben kézi kaszával és motorfűrésszel végeztük. Az idei madárgyűrűzést is vidám bulival zártuk.
   Október 7-8-án a tömördi tó környékére szervezett madármegfigyeléssel bekapcsolódtunk az Európai Madármegfigyelő Nap akcióba. Az MME VII. Tudományos Ülésén és a VI. Országos Gyűrűzőtalálkozón (Baja, 2008. október 25.) Gyurácz József képviselte csoportunkat, aki két tudományos előadás mellett a Tömördi Madárvártán végzett madárgyűrűzés és madárvonulás-kutatás 2008. évi eredményeiről is beszámolt.
   A téli madáretetéshez idén 12 q napraforgót osztottunk szét aktív tagjaink között. December 27-28-án a Madárkarácsony megrendezésével búcsúztunk az óévtől.
   A kutatási és védelmi tevékenységünk anyagi hátterének biztosításához több pályázatot készítettünk 2008-ban is. Ezek közül a Nemzeti Civil Alaphoz benyújtott pályázatunk kapta a legtöbb támogatást. A Vonuló Madarakért Alapítványtól 11 függönyhálót kaptunk. Ez évi tevékenységünkről is többször hírt adtunk különböző lapokban, rádiókban, tévékben.
   Tagtársainknak köszönjük áldozatkész segítségét és további eredményes munkát kívánunk!

A Chernel István Madártani és Természetvédelmi Egyesület vezetősége
 


Barátcinege (Parus palustris)