A kövi rák (Austropotamobius torrentium) újabb előfordulása a Kőszegi-hegységben

Illés Péter
9730. Kőszeg, Károlyi M. u. 1., e-mail: selliretep@freemail.hu

P. Illés: New occurence of Stone Crayfish in the Kőszeg Mountains
The essay provides new data on stone crayfish occurence in the Kőszeg Mountains. 9 specimens were found  in the stream called „Hétforrás” in 2008.

    Közel másfél évtizede ismert a kövi rák (Austropotamobius torrentium) jelenléte a Kőszegi-hegységben. A Cinege 9. számában már leírtam, hogy a hegység hazai oldalán lévő kisvízfolyásokat ugyan átvizsgáltam, de ez idáig csak a Stájer-házaknál eredő patakokban találtam meg e fajt.
    Dr. Németh Csaba tavaly jelezte, hogy a Hétforrásnál rákolló-maradványt talált (NÉMETH CS. szóbeli közlése). Ez indított arra, hogy tüzetesebben átnézzem ezt a patakszakaszt.
    A trianoni határkőtől kb. 100 m-re az osztrák oldaltól kezdve felfelé a Hétforrásig vizsgáltam át a patakot. Összesen 9 kövi rákot találtam: az osztrák oldalon 4-et (1 pld. nőstény, 1pd. 1 cm-es idei ivadék, 2 pld. 2 cm-es tavalyi), a magyar oldalon 5-öt (2 nőstény, 1 kb. 6 cm fejtor hosszúságú hím, 2 ivadék (egyik idei). Az osztrák oldalon az erdőirtás ágai, gallyai a patakba estek így ott bizonyos részeken lehetetlen volt keresgélni. A magyar szakaszon bedőlt fák, ágak nehezítették a keresést. A rákok főként olyan helyen fordultak elő, ami nem túl sebes vizű, nem esik a fő sodorvonalba, s a csendesebb patakszakaszok félig vízben álló kövei, tuskói alatt tartózkodtak. Az itteni állomány becsült egyedsűrűsége jóval elmarad a Stájer-házak környékén élő állományokétól. Bár régebben (2001.) már átvizsgáltam ezt a területet, akkor nem találtam itt rákot. Ha voltak is, miden bizonnyal akkor is csak alacsony egyedszámban fordulhattak elő. Ez azt is igazolja, hogy érdemes olyan élőhelyeket ismételten átvizsgálni, ahol korábban már volt felmérés.
    A hegység patakjai a Gyöngyösbe folynak. Továbbra is kérdéses, hogy az ott előforduló jelzőrák, valamint az általa terjesztett rákpestis meddig hatol fel ezeken a vízfolyásokon, s mennyire veszélyezteti a –Vas megyében csak itt előforduló,– védett kövi rák állományokat?

A kövi rák (A. torrentium) újabb lelőhelye a Kőszegi-hegységben

§