KRÓNIKA
Beszámoló az MME VII. Tudományos Üléséről

Gyurácz József
Nyugat-magyarországi Egyetem, Biológia Intézet
9700 Szombathely, Károlyi G. tér 4., e-mail: gyjozsi@ttmk.nyme.huJ. Gyurácz: Report on the 7th Scientific Conference of the BirdLife Hungary
The 7th MME Scientific Conference was organized in Baja. Among the lectures about the autumn migration of Blue Tit in West Hungary was also presented. Presentations covered the following interesting topics: birds’ lifespan and climate change, bird ringing and practical conservation work, the ecology of bird migration, etc.

     Sopron, Szeged, Szombathely, Nyíregyháza, Budapest, Debrecen után a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2008. október 24-től 26-ig Baján rendezte meg az MME VII. Tudományos Ülését. A rendezvénynek az Eötvös József Főiskola adott otthont.  A rendezvényen több mint 80 szakember vett részt előadással vagy poszterrel. A konferencia külföldi díszvendége Stephen Baillie, a BTO kutatási igazgatója és az EURING elnöke volt. A konferencián 5 plenáris előadás, 5 szekcióban több mint 30 szekció előadás hangzott el, a poszter szekcióban 18 posztert mutattak be. Az egyes előadások és poszterek témája átfogta a madártan széles területét, de a hazai madárgyűrűzés centenáriuma alakalmából az előadások többsége a madárvonulás-kutatás és a madárgyűrűzés eredményeiről szólt.  A tudományos üléshez kapcsolódva került megrendezésre a VI. Országos Gyűrűzőtalálkozó is. A konferencia dunai hajókirándulással zárult.
     A madárgyűrűzés és vonuláskutatás szekcióban mutattuk be a kék cinege vonulásával kapcsolatos tömördi eredményeket: Gyurácz J. – Bánhidi P.- Kóródi A. A kék cinege (Parus caeruleus) őszi vonulása egy nyugat-magyarországi élőhelyen. A részeredményeket a Cinege jelen számában is közöljük. Egy másik előadásban a Sumonyi Madárgyűrűző Állomáson végzett hosszú távú vizsgálat alapján ismertettük a vonuló nádiposzáták biometriai tulajdonságaiban tapasztalt változásokat: Gyurácz J. – Bank L.- Bedenek G. Vonuló nádiposzáta (Acrocephalus spp.) populációk átlagos testtömegének, zsírtartalékának és szárnyhosszának változása 1988-tól 2006-ig.
     A konferencián való részvételemet a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Tudományos Tanácsa támogatta.

§