A hazai madárgyűrűzés centenáriumának nyitórendezvénye

Gyurácz József
Nyugat-magyarországi Egyetem, Biológia Intézet
9700 Szombathely, Károlyi G. tér 4., e-mail: gyjozsi@ttmk.nyme.hu

J. Gyurácz: Report on the Open Meeting of the Centenary of Hungarian Bird Ringing
The Open Meeting of Centenary was organized by University of West Hungary and BirdLife Hungary in Kőszeg. There were two presents about the history of Hungarian bird ringing and the results of ten years old Tömörd Bird Observatory.

     A 2008. év a vasi madarászok számára kétszeres jubileumot jelentett. Vönöczky-Schenk Jakab az erdélyi Hídvégen, 1908. július 8-án jelölte azt a fehér gólyafiókát (Ciconia ciconia), amelyet a busmanok földjén, a dél-afrikai Natalban lőttek le 1910. január 30-án. 1998-ban indítottuk el a Tömördi Madárvárta madárgyűrűzési programját. A hazai madárgyűrűzés 100 éves évfordulójáról megemlékező programsorozat nyitórendezvényét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi és Műszaki Kara közösen rendezte meg 2008. január 18-án a kőszegi Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban.
     Az rendezvényt prof. dr. Veress Márton, az NymE TTMK dékánja nyitotta meg. Karcza Zsolt, a Madárgyűrűzési Központ vezetője átfogó előadást tartott a hazai madárgyűrűzés történetéről, Gyurácz József és Bánhidi Péter a 10 éves Tömördi Madárvárta kutatási, természetvédelmi és nevelési eredményeiről számolt be. A jubileumi ülést megtisztelte jelenlétével Vönöczky András, Schenk Jakab Pécsen élő unokája és prof. dr. Faragó Sándor, az NymE rektora is. Vönözky András egy CD-t adott át Karcza Zsoltnak, amely Schenk Jakabbal kapcsolatos fotókat tartalmazott. Az előadások után a résztvevők közel 50 fős társasága átvonult a kőszegi temetőbe, ahol megkoszorúzta Chernel István, Schenk Jakab és Bechtold István sírját.
     Az eseményről a sajtó több képviselője is részletesen beszámolt.

§