TERMÉSZETVÉDELMI NEVELÉS
Madarász Ovi, 2008

Lőrincz Csilla
9700 Szombathely, Széll K. u. 51.

Cs. Lőrincz: Ornithological Kindergarten 2008
The program lasts during the whole year. It takes place in the largest kindergarten of the town. The report presents the activities and games carried out in each month of the year. The society often organizes slide shows and lectures in other institutes as well.

   A tizenhárom éve működő madarász ovi egy egész éves természetismereti program nagycsoportos óvodásoknak. Mint óvónő és madarász is egyben nagyon fontosnak tartom, hogy már óvodás korban megismerkedjenek a gyerekek a természet szépségeivel, sokszínűségével.
   A madarász ovit minden évben 15-20 nagycsoportos óvodásnak szervezem, akikkel egész éves program szerint tevékenykedünk a szombathelyi Aréna Óvodában, ahol dolgozom. Minden hónapban egy-egy kinti (helyszíni) foglalkozás van, ezek kirándulások, barangolások, majd az itt szerzett tapasztalatokat benti foglalkozáson dolgozzuk fel.
Évek óta kedvelt programjaink a következőek:
- a Tömördi madárvárta fölkeresése
- kirándulás Felsőcsatárra
- madárkarácsony a Kámoni Arborétumban
- a Savaria Múzeum természettudományi és helytörténeti kiállításának megtekintése
- a kőszegi Bechtold István Bemutató Központ meglátogatása
- kora tavaszi kirándulás Horvátnádaljára a Dobogó erdőbe
- odúellenőrzés a Kámoni Arborétumban
- Madarak és Fák Napi délelőtt az óvodában
- három napos madarász ovis tábor Tömördön.
    Benti foglalkozásainkon általában diavetítéses madárismerettel kezdünk, majd manuális tevékenységek során természetes anyagok felhasználásával madarakkal kapcsolatos dolgokat készítünk. Az óvodai szakkör jellegű foglalkozások mindig hétköznap vannak, a kirándulásaink pedig hétvégeken, vagy ha megoldható, hétköznap is lehetnek.
    A madarász ovis program ingyenes szakkör, a gyermekeket érdeklődésük alapján választom. Év végére sok-sok tapasztalattal, ismerettel gazdagodnak a gyerekek, melyet iskolás korukban kamatoztathatnak. A madarász ovis program iránt nagy az érdeklődés, a szülők is szívesen fogadják ezt a lehetőséget.

§