Környezeti nevelés egyesületünkben

Lőrincz Csilla
9700 Szombathely, Széll K. u. 51.

Cs. Lőrincz: Environmental education in our society
The association’s program for educating to environmental protection is going on during the whole year. The program deals with children from the kindergarten and students from primary school, secondary school, college or university. This educating program mainly takes place at the Bird Ringing Station of Tömörd.

    Egyesületünk nagy hangsúlyt fektet a környezeti nevelés terén végzett munkára, hiszen az utánpótlás nevelés nagyon fontos számunkra.
    Táboraink során a diákok segítségére mindig szükségünk van, hiszen sok feladatot tudnak ők is ellátni, amivel a madárgyűrűzést segítik. A gyűrűzők által felvett adatokat a füzetbe rögzítik, részt vesznek a hálók óránkénti ellenőrzésében, az ügyesebbek pedig már a madarakat is ki tudják óvatosan szedni a hálókból. A tábor körüli tevékenységekből is kiveszik a részüket, ha kell, fát fűrészelnek, száraz ágakat gyűjtenek a tüzeléshez, a lekaszált területekről szénát gereblyéznek. Természetesen felnőtt felügyeletével teszik mindezt, hiszen a kisebb diákok szervezett formában táboroznak a madárvártán.
    Középiskolás, főiskolás, egyetemista diákok is szívesen töltenek el több napot táborainkban és őket már komolyabb feladatokkal is meg lehet bízni. Érdeklődéssel figyelik a madárgyűrűzést, ismerkednek a különböző madárfajokkal és rendszeresen visszajárnak hozzánk.
    Nagyon fontos eredmény, hogy akik madarászni járnak hozzánk, egész más szemléletűek lesznek, a szabad idejűket is inkább a természetvédelemnek szentelik.
    Az egyesület keretei közt működő madarász ovi és suli diákjai is sokszor töltenek el több napot a madárvártán, ahol ismerkednek a madarakkal, a madárgyűrűzéssel és a madárvédelemmel. Tapasztalatokat gyűjtenek tanulmányaikhoz és élvezik a természet nyújtotta szabad életet.
    Szintén szervezést és felkészülést igényel az egy-egy délelőttre, délutánra bejelentkező iskolás, óvodás csoportok fogadása, akiknek természetismereti foglalkozásokat tartunk. Főleg pedagógus végzettségű madarászok veszik ki ebben részüket, hiszen a gyerekekkel való bánásmód nagyon fontos, tudni kell, hogy hogyan lehet a legélményszerűbben bemutatni a madárvártán folyó munkát, a madarászást.
    Legérdekesebb élmény a gyerekeknek, amikor a gyűrűzött madarakat kézbe is vehetik és megsimogathatják őket. Öröm látni a boldog gyermekarcokat ilyen alkalmakkor.
    A madárvártánkon rengeteg lehetőség adódik a sokszínű természet megismerésére, hiszen a madarak bemutatása mellett a terület növény- és állatvilága is figyelmet érdemel. A fajgazdagság mellet azonban a különböző élőhelyek is rejtenek sok-sok érdekességet (erdős, bokros, rét és tavi területek).
    Táboraink működését évek óta segítik a “Hermanos” vadász és környezetvédelem szakos diákok, akik hetesi gyakorlatukat töltik ősszel a madárvártán és szereznek tapasztalatokat a természetvédelemben.
    Biológia és környezettan szakos főiskolások, egyetemisták is jönnek táborainkba, akik tanulmányaikhoz, szakdolgozataikhoz gyűjtenek sok-sok ismeretet.