A fekete rigók (Turdus merula) zsírraktározása az őszi vonulási időszakban

Hittaller Anna1 – Gyurácz József1 – Bánhidi Péter2
1: Nyugat-magyarországi Egyetem, Biológia Intézet
     9700 Szombathely, Károlyi G. tér 4., e-mail: gyjozsi@ttmk.nyme.hu
2: Meszlen, Béke u. 51., e-mail: drbanhidip@freemail.hu

A. Hittaller, J. Gyurácz, P. Bánhidi: Fat accumulation of the Blackbird in autumn migration
The average fat load of Blackbirds captured in four different habitats and mounths was compared by Kruskal-Wallis test. In October the fat load of birds captured in bushy and forest was singnificantly bigger than birds’ captured in marsh and grassland. The birds captured in October were fatter than birds captured in August and September.

    Négy évben (2004-2007) augusztustól októberig befogott 1092 fekete rigó (Turdus merula) vonulási tartalékzsírját becsültük egy 0-tól (zsír nélküli) 8-ig (a test hasi oldalát vastagon zsír borítja) terjedő skálán. A becsült értékekből kiszámoltuk és összehasonlítottuk a négy élőhely-típusban - töviskés (bokros): 502 példány, erdő: 308 pld, gyep: 229 pld, tó: 53 pld - befogott madarak átlagos havi zsír értékét. A négy élőhely-típusban augusztus, szeptember folyamán befogott madarak átlagos vonulási tartalék zsírja lényegesen nem különbözött egymástól (Kruskal-Wallis teszt: aug.: H=1,8; szep.: H=0,98; p>0,05). Mindegyik élőhely-típusban viszonylag sovány madarakat fogtunk (1. és 2. ábra).  Augusztusban a legnagyobb zsír érték 2-es volt, szeptemberben pedig 3-as. Az októberben befogott madarak közül a töviskésben (bokros) és az erdőben befogottak átlagos zsír értéke lényegesen nagyobb volt, mint a bokros gyepben és a tóban (mocsár) befogottaké (Kruskal-Wallis teszt: H=18,75; p=0,0003, Tukey teszt p<0,001), a töviskés és az erdő madarai nem különböztek egymástól, hasonlóan kövérek voltak (3. ábra). Az októberi befogott fekete rigók lényegesen nagyobb raktározott zsírmennyiséggel rendelkeztek, mint az augusztus-szeptemberben befogott, sovány madarak (Kruskal-Wallis teszt: H=26,9; p<0,0001, Tukey teszt p<0,001. Októberben a legnagyobb zsír érték a 6-os volt.
    Az eredmények alapján arra következtetünk, hogy a vonulás fő időszakában, októberben a bokros és az erdő nem csak biztonságos pihenőhelye, de fontos táplálkozó területe is a fekete rigóknak, ahol elsősorban a vadkörte és galagonya termése biztosítja a vonuláshoz szükséges energiaforrást. A gyep és a tó októberben kevésbé jelentős élőhely a fekete rigók vonulása szempontjából.
 
 

1. ábra. Az augusztusban befogott fekete rigók átlagos becsült zsír értékei
 

2. ábra. Az szeptemberben befogott fekete rigók átlagos becsült zsír értékei
 

3. ábra. Az októberben befogott fekete rigók átlagos becsült zsír értékei

§