EGYESÜLETI ÉLET

Visszatekintés 2009-re

Looking back on 2009
The article lists the projects in 2009.  Those not mentioned in the rest of the newsletter are: general assembly in February, participation in the 6th Meeting of Bird Ringing at Budapest, Birds’ Christmas in December, applications for funding.

     2009. január 31-én rendeztük meg 13 fő részvételével az egyesület rendes évi közgyűlését. A közgyűlés elfogadta az egyesület 2008. évi pénzügyi beszámolóját, a 2009. évi munkatervét és költségvetését. A közgyűlés után Mesterházy Attila tartott diavetítéssel egybekötött előadást Sierra Leone természeti értékeiről.
    2009. március 27-én a Madarak és Fák Napja országos vetélkedő területi fordulóját Kelemen Tibor szervezte Szombathelyen, amelyen 8 csapat vett részt.
    Március 28-tól április 5-ig rendeztük meg a tavaszi Tömördi Természetvédelmi és Madárgyűrűző Táborunkat. Áprilisban negyedszer indítottuk el az Állandó Ráfordítású Helyek madámonitoring és madárgyűrűzési programunkat a Tömördi Madárvártán. A Madarász Suli és Madarász Ovi nevelési programunk keretében havonta két alkalommal rendeztünk foglalkozásokat.
    A költési, vegetációs időszakban folyamatosan végeztük a fehér gólya, gyurgyalag és kétéltű állományfelméréseket, valamint a florisztikai adatgyűjtéseket. Szükség esetén megtettük a védelmi intézkedéseket, tárgyalásokat. Augusztus 2-tól november 8-ig tizenkettedik alkalommal folyamatosan működött az őszi Tömördi Természetvédelmi és Madárgyűrűző Táborunk. A program állandó alkalmazottja Lukács Zoltán madárgyűrűző volt. Az NymE biológia szakos hallgatói ökológia terepgyakorlatuk egy részét idén is a madárvártán töltötték.  A Szombathelyi Erdészeti Zrt. közreműködésével a rétek egy részét ez évben is kezelni tudtuk gépi szárzúzóval. Az idei madárgyűrűzést is vidám bulival zártuk.
    Október 3-4-én a tömördi tó környékére szervezett madármegfigyeléssel bekapcsolódtunk az Európai Madármegfigyelő Nap akcióba. Az MME VI. Országos Gyűrűzőtalálkozóján, valamint a Gyűrűző- és Vonuláskutató Szakosztály rendes évi közgyűlésén (Budapest, 2009. november 8.) Gyurácz József képviselte csoportunkat, aki előadást tartott a Tömördi Madárvártán végzett madárgyűrűzés és madárvonulás-kutatás 2009. évi eredményeiről.
    A téli madáretetéshez idén 6 q napraforgót osztottunk szét aktív tagjaink között. December végén a Madárkarácsony megrendezésével búcsúztunk az óévtől.
    A kutatási és védelmi tevékenységünk anyagi hátterének biztosításához több pályázatot készítettünk 2009-ben is. Ezek közül a Nemzeti Civil Alaphoz benyújtott pályázatunk kapta a legtöbb támogatást. A Vonuló Madarakért Alapítványtól 11 függönyhálót kaptunk 2009-ben. Ez évi tevékenységünkről is többször hírt adtunk különböző lapokban, rádiókban, tévékben. 2009-ben egy nemzetközi madártani konferencián is képviselve volt egyesületünk.
   Tagtársainknak köszönjük áldozatkész segítségét és további eredményes munkát kívánunk!

A Chernel István Madártani és Természetvédelmi Egyesület vezetősége
 
 

A késő bronzkorból (Kr.e 1500-800 k.) származó szombathelyi bronz diadém (fejdísz, abroncsszerű korona)
gulipán (Recurvirostra avosetta) ábrázolása

(Forrás: Ilon Gábor,  VI: 151-188.)