KRÓNIKA
Beszámoló az Európai Ornitológiai Unió 7. konferenciájáról

Gyurácz József
Nyugat-magyarországi Egyetem, Biológia Intézet, Állattani Tanszék
9700 Szombathely, Károlyi G. tér 4., e-mail: gyjozsi@ttmk.nyme.hu

J. Gyurácz: Report on the 7th Conference of the European Ornithologists’ Union
The 7th EOU Conference was organized in Zürich. There were three Hungarian delegates. Among the manifold topics a poster about the autumn migration of Blue Tits in Tömörd was also presented. Presentations covered the following interesting topics: urban birds, birds’ lifespan and climate change, bird ringing and practical conservation work, the ecology of bird migration, evolution of bird-parasites, habitat selection of birds, avian hybridisation, etc.

    Bologna, Gdansk, Groningen, Chemnitz, Strasbourg és Bécs után az Európai Ornitológiai Unió (EOU) 2009. augusztus 21-től 26-ig Zürichben rendezte meg 7. konferenciáját. A rendezvényen 729 szakember szerepelt szerzőként. A konferencián 5 plenáris előadás, 17 szimpóziumi szekcióban több mint 130 előadás hangzott el, a poszter szekcióban 118 posztert mutattak be. Magyarországról személyesen Fehérvári Péter és Kovács Szilvia az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, valamint Gyurácz József a Nyugat-magyarországi Egyetemről vett részt.
    Az egyes szimpóziumok és poszterek témája átfogta a madártan széles területét: madarak és a klímaváltozás, madarak urbanizációja, madárparaziták evolúciója, a madarak kémiai kommunikációja, a madárfajok hibridizációja, madarak élőhely-választása, GPS-es tanulmányok a madárvédelemben, a madarak hormonháztartása, a hosszú távú vonuló madarak csökkenésének okai Afrikában, madárpopulációk hosszú távú monitorozásának lehetőségei, magasfeszültségű távvezetékek és a madarak ütközési kockázata, tájhasználat hatása az agrárterületek madaraira, rádiótelemetria alkalmazása a madártani kutatásokban, vonuló madarak élettana, madarak elterjedésének modellezése.
    A poszter szekcióban mutattuk be a kék cinege vonulásával kapcsolatos tömördi eredményeket: „Gyurácz J. – Bánhidi P. Autumn migration of Blue Tits (Parus caeruleus) in a West Hungarian stopover site”. A kék cinege őszi vonulását vizsgáltuk 1998 és 2007 között Tömördön gyűrűzött 3429 példány adatai alapján. A vizsgálat célja volt: 1. A kék cinege vonulási stratégiájának megismerése. 2. A különböző ökológiai adottságú élőhely-típusok szerepének megállapítása a kék cinege vonulásában.
    A konferencia résztvevői számára több szakmai kirándulást kínáltak a szervezők az Alpok különböző vidékeire. A konferencián való részvételemet a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Tudományos Bizottsága támogatta.