TERMÉSZETVÉDELMI NEVELÉS

Madarak és Fák Napja országos verseny
területi fordulója Szombathelyen, 2009

Forrás: www.szherdeszet.hu

www.szherdeszet.hu: Regional Lap of the Day of Birds and Trees National Competition in Szombathely
The 13th Competition was organized in Szombathely. The first turn of the competition was a written test; the second one was a series of practical tasks. There were 8 teams.

    2009. március 27-én 13. alkalommal került sor a Madarak és Fák Napja országos verseny területi fordulójára a Saághy István Erdészeti Információs Központban. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. először lehetett házigazdája e nagy múltú versenynek, melynek kiváló helyszínt biztosított a Központ Konferenciaterme, zöld tetőterasza és parkja. A versenyt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület írja ki évről-évre országosan, általános iskolák háromfős csapatai számára. Az iskolai forduló első helyezett csapai vehetnek részt a területi fordulón.
    A területi forduló szervezője hosszú évek óta Kelemen Tibor tanár úr, a szombathelyi Gothard Jenő Általános Iskola tanára. Látva az új Erdészeti Információs Központ kínálta lehetőségeket, tanár úr ez évben Erdőgazdaságunktól kérte a verseny helyszínének biztosítását. Kérésének örömmel tettünk eleget.
    A házigazda Erdőgazdaság részéről Varga László erdőművelési előadó köszöntötte a versenyzőket, majd Dr. Gyurácz József a Chernel István Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnöke nyitotta meg a Madarak és Fák Napja verseny területi fordulóját.
    A versenyen nyolc csapat vett részt. Az első fordulóban kitöltendő tesztlap nem volt könnyű, de a legjobbak ezzel is megbirkóztak. A madárhangok felismeréséhez sok terepi megfigyelés szükséges, ezért ez nem volt könnyű feladat, de aki szorgalmasan hallgatta legalább CD-ről a madarak hangjait, ezt az akadályt is könnyen vette. A vetített képekről történő madárfelismerés bizonyult talán a legkönnyebb feladatnak, de a kavicszátonyon szinte láthatatlanná váló kis lile, vagy a haltetemen táplálkozó holló tudott számukra meglepetést okozni.
    A harmadik fordulóban már erdész is közreműködött a verseny lebonyolításában, első feladatként frissen vágott fametszetekről kellett megállapítani, mely fafajból vághatták azt le. A második állomásnál a Savaria Múzeum által rendelkezésre bocsátott madárpreparátumokat kellett meghatározni Kelemen tanár úr irányítása szerint, ez már könnyebb feladat volt. A harmadik helyszínen általános madárvédelmi ismereteikről adhattak számot a versenyzők. Itt Lőrincz Csilla óvodapedagógus, az Aréna Óvodában működő Madarászovi lelkes vezetője irányította a feladatok megoldását.  A Gothard Jenő Iskolából érkező pedagógusok segítségével gyorsan elkészült a verseny kiértékelése és megtarthattuk az eredményhirdetést. A díjakat Biró Ferenc, Társaságunk gazdasági igazgatója adta át, majd megköszönte a gyermekeknek és tanáraiknak a lelkiismeretes felkészülést, majd felszólította őket: legyenek továbbra is lelkes madár- és természetvédők.
    Első helyen végzett az Ikervári ÁMK csapata: Horváth Gellért, Koszorús Veronika, Molnár Bálint.
    Második helyezett a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola csapata: Horváth Júlia, Németh Virág, Papp Mercédesz.
    Harmadik helyezett: a szombathely - kámoni Gothard Jenő Általános Iskola csapata: Szakály Sarolta, Szakály Soma, Takács Tamás.
A Madarak és Fák Napja verseny országos döntőjében tehát térségünket az Ikervári ÁMK diákjai képviselhették. További elmélyült felkészülést és sikeres szereplést kívánunk számukra.” Reméljük, hogy jövőre még több iskolás csapat próbál szerencsét a nemes versengésben.