Keleti csilpcsalpfüzike (Phylloscopus collybita tristis) Tömördön

Király Gergely1 - Lukács Zoltán2
1: 9462 Völcsej, Fő u. 127. e-mail: gkiraly@emk.nyme.hu
2: 7624 Pécs, Jurisics Miklós u. 38. e-mail: lukcsika@freemail.hu

G. Király, Z. Lukács: Occurence of East Common Chiffchaff in Tömörd
One bird was ringed on 6 November 2009 in Tömörd Bird Ringing Station.

    A Tömördi Madárvártán működő madárgyűrűző táborban 2009. november 06-án reggel 7 órakor a keleti csilpcsalpfüzike (Phylloscopus collybita tristis) egy példányát fogtuk gyűrűzés közben. A madárra a W139119 számú gyűrűt tettük.
A madár leírása:
    Tollazata egészére a világos barnásszürke árnyalat jellemző, határozott barna  és mindennemű sárga árnyalat nélkül. Az alsó testtollak piszkosfehérek, sárga színek nincsenek. Az alsó szárnyfedők és hónaljtollak halványsárgák. A faroktollakon, az evezők külső zászlóján és az első- és másodrendű fedőkön gyenge olívzöld árnyalat figyelhető meg. Az elsőrendű fedők csúcsa kissé világosabb, így együttesen gyenge szárnycsíkot alkotnak. A szemöldöksáv csak a szem mögött határozott (világosszürke), a kantár közepesen erős, középszürke. A szemgyűrű középen megszakított. A láb sötét barnásszürke. A leírt ismérvek teljes mértékben megfelelnek a SVENNSON (1992) által írottaknak. A faroktollak és evezők fénytelenek, előbbiek kissé hegyesek és kopottak voltak, ez alapján a madarat első éves (immatur) korúnak véltük.
    Méretadatok: szárny 55 mm, 3. kézevező 42 mm, farok 44 mm, szárnyformula: 345 2 5 7 07 8, I-II: 12 mm, ±: 5 mm. Szűkített a 3.,4.,5.,6. evező (a 6.-on is jól láthatóan). A madár tömege 6,8 g, kondíciója közepes (3).
    Elengedése után néhány percig a környező bokrokon tartózkodott, eközben többször hallottuk hívóhangját, amely jelentősen eltért a csilpcsalpfüzike törzsalakjának hívóhangjától. A hang vékonyabb, gyengébb, panaszosabb és halkabb volt („piüp-piüp”).
    A fogás időpontjában és az azt megelőző napokban eseménytelen, ködös, szélcsendes idő uralkodott, hajnalban 2-3, napközben 4-5 ?C hőmérséklettel. A fogás a 4-es számú hálóállásban történt, amely viszonylag nyílt helyen, két oldalról szántóval, két oldalról másodlagos, cserjésedő gyeppel körülvett bokorcsoportban áll. A bokorcsoportot kökény, gyepűrózsa és egybibés galagonya alkotja. A hállóállásban 2 db 12 m-es lengyel függönyháló állt.
    A befogást megelőző 7 napban a tábor hálóiba nem került csilpcsalpfüzike, a területen hívóhangját sem hallottuk.
    A Ph. collybita tristis az Urál térségében és Szibériában költ. Magyarországon rendkívül ritka átvonuló, adatai elsősorban az őszi időszakból ismertek, egy áprilisi megfigyeléssel (Magyarország madarainak névjegyzéke (2008) alapján) – bár megkockáztatható, hogy ritkasága elsősorban nehéz felismerhetőségével magyarázható. Mivel ázsiai areája (elterjedési terület) átfed az abietinus alfajéval, ahol átmeneti populációk is léteznek, a hazai Nomenclatorban (névjegyzék) a megfigyelt példányokat „tristis típusú”-ként sorolták be.