KRÓNIKA

Gyűrűzés a Neretva-deltában

Bánhidi Péter
Meszlen, Béke u. 51., e-mail: drbanhidip@freemail.hu

P. Bánhidi: Bird ringing in Neretva Delta
The research aims to identify the migration routes and wintering sites of Moustached Warbler.
In total, 25 birds ringed in Hungary were recaptured in Neretva Delta during two weeks (23rd October – 6th November 2010).

    Nyolc éve szervez madárgyűrűző expedíciókat a Balkánra Németh Ákos, a Kolon-tavi (Izsák) madárvárta vezetője. A kutatás célja a fülemülesitkék (Acrocephalus melanopogon) vonulási útvonalának, telelőhelyeinek megismerése.
   2010-ben egy időben három helyszínen folyt a gyűrűzés három héten keresztül. Az olaszországi Jesiben olasz madarászok dolgoztak, a horvátországi Vranskoban horvátok kezdték meg a gyűrűzést, majd magyar madarászok folytatták. A harmadik helyszín a Neretva folyó deltájában volt, Mostartól 50 kilométerre Metkovics nevű település közelében. Ide érkeztünk október 23-án délután Lőrincz Csillával, Ruff Andreával és Lendvai Imrével leváltani a már egy hete ott tevékenykedő bajai csapatot. Teljesen nomád körülmények között táboroztunk dalmáciai összekötőnk, Barisa Ilic dinnyeföldjén. Ez mindaddig nem okoz gondot, amíg szép az idő, ahogy az is volt, mikor érkezésünk másnapján megkezdtük a munkát.
    A szomszédos nádasban állt tíz db 12 méteres és egy darab 9 méteres háló, és mi ellenőriztük Barisa kb. 2 kilométerre lévő két darab 18 méteres hálóját is. Az első napon öt magyar és egy radolfzelli gyűrűs sitkét fogtunk. Hétfőn aztán elvette a kedvünket az időjárás. Megérkezett a jugo. Ez a tenger felől fújó szél, ami jelentős mennyiségű csapadékot szokott hozni. Reggel még széthúztuk a hálókat, de egy óra múlva már újra össze. 48 órán keresztül szakadt az eső. Barisa megvigasztalt bennünket, hogy a harmadik napon jön a bora és fölszárít mindent. A bora északi szél, a hegyek felől jön, viharos erejű, száraz és hideg. Valóban fölszárított mindent. Két napig azért aggódtunk, hogy ne ázzanak be a sátrak, aztán két napig azért, hogy ne vigye el őket a szél. Kibírták, mi is. Péntek reggelre szinte varázsütésre megjött a jó idő és meg is maradt teljes ott tartózkodásunk idejére. Ez meglátszott a madárfogáson is. Szombati napon minden addigi rekordot megdöntve 77 sitkét fogtunk, összesen pedig 174 madarat. A sitkék aránya természetesen azért ilyen magas, mert hanggal hívtuk őket. Szombat este megérkezett Koszorús Péter, leánya Vera és Horváth Gellért, Andit és Imrét váltani. Mi ketten Csillával végig maradtunk.
    A három hét alatt a neretvai csapat 1895 madarat gyűrűzött, ennek több, mint negyede sitke volt. Ami számunkra eleinte szenzáció volt, a berki poszáta (Cettia cetti). Végül több, mint kétszázat jelöltünk belőle. Összesen 25 magyar gyűrűs sitkét ellenőriztünk, ezeket a Kolon-tónál, Ócsán és Fenékpusztán jelölték. Volt még a már említett radolfzelli gyűrűs, valószínű a Fertő tóról, továbbá egy magyar nádi sármány (Emberiza schoeniclus). A végére egy nekünk jóleső szenzáció. Barisa barátunk a kertjében is szokott gyűrűzni, és egyik nap azzal a hírrel jött, hogy fogott egy magyar gyűrűs kék cinegét. Erről később kiderült, hogy egy hónappal korábban Tömördön kapta a gyűrűjét.  Összességében jól telt a neretvai tartózkodásunk, és – mint később Németh Ákostól megtudtuk – ez volt az eddigi  legeredményesebb év.

berki poszáta (Cettia cetti)