EGYESÜLETI ÉLET

Visszatekintés 2011-re

Looking back on 2011
The article lists the projects in 2011.  Those not mentioned in the rest of this newsletter are: general assembly in February, applications for funding.

    2011. február 5-én Kőszegen rendeztük meg 21 fő részvételével az egyesület rendes évi közgyűlését. A közgyűlés elfogadta az egyesület 2010. évi szakmai és pénzügyi beszámolóját, a 2011. évi munkatervét és költségvetését. 2011. március 25-én a Madarak és Fák Napja országos vetélkedő területi fordulóját Kelemen Tibor és Varga László szervezte, amelyen 6 csapat vett részt. A versenynek a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Hidegkúti Erdészháza adott otthont. Március 26-tól április 3-ig rendeztük meg a tavaszi Tömördi Természetvédelmi és Madárgyűrűző Táborunkat. Áprilisban nyolcadszor indítottuk el az Állandó Ráfordítású Helyek (CES) madármonitoring programunkat a Tömördi Madárvártán. Áprilistól augusztusig 18 tagtársunk részvételével bekapcsolódtunk a „Nyugat-magyarország fészkelő madarainak elterjedési ponttérképe” című felmérő programba. A Madarász Suli/Ovi programunk keretében havonta két alkalommal rendeztünk foglalkozásokat. Július 31-től november 6-ig tizenharmadik alkalommal folyamatosan működött az őszi Tömördi Természetvédelmi és Madárgyűrűző Táborunk. Az NymE biológia szakos hallgatói ökológia terepgyakorlatuk egy részét idén is a madárvártán töltötték.
   A Szombathelyi Erdészeti Zrt. közreműködésével a rétek egy részét ez évben is kezelni tudtuk gépi szárzúzóval, illetve megkezdtük egy gyep helyreállítását. Október 1-2-án a tömördi tó környékére szervezett madármegfigyeléssel bekapcsolódtunk az Európai Madármegfigyelő Nap akcióba. Az MME 2011. évi küldöttközgyűlésén dr. Bánhidi Péter, Lőrincz Csilla és Ruff Andrea képviselte csoportunkat. A téli madáretetéshez idén 6 q napraforgót osztottunk szét aktív tagjaink között. A kutatási és védelmi tevékenységünk anyagi hátterének biztosításához egy pályázatot készítettünk 2011-ben. A Nemzeti Civil Alaphoz benyújtott pályázatunk, a Nyugat-magyarországi Egyetemmel kötött, ponttérképezéssel kapcsolatos kutatási szerződés, valamint a személyi jövedelemadó 1%-os felajánlása révén idén jelentős támogatásra tett szert egyesületünk. A Vonuló Madarakért Alapítványtól 2 függönyhálót kaptunk 2011-ben. Csörgey Titusz Csopakon a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság parkjában felállított szobrának elkészítését egyesületünk 10.000 forinttal támogatta. Ez évi tevékenységünkről is többször hírt adtunk különböző lapokban, rádiókban, tévékben. Tagtársainknak köszönjük áldozatkész segítségüket és további eredményes munkát kívánunk!
 
             A Chernel István Madártani és Természetvédelmi Egyesület vezetősége