A Chernel-kerti odútelep, 2011

Barki Márta
9737 Bük, Ifjúság útja 50., e-mail: barkim@freemail.hu

M. Barki: Nest-box colony of Chernel Garden in Kőszeg, 2011
There were 61 nest-boxes in the Chernel Garden and the adjoining park in Kőszeg. 15 pairs of Great Tit, 2 pairs of Blue Tit, 1 pair of Nuthatch brooded in the next-boxes. The Eurasian Wryneck, Common Starling, Black Redstart and the Common Redstart did not breed in the nest-boxes in 2011.

   Mint minden évben, 2011-ben is a tavaszi odútakarítással és javítással kezdődött az odúlakó madarakkal kapcsolatos kutatási program a Chernel-kertben. 61 odúból áll a telep a kertben és a szomszédos Aradi vértanúk parkjában. Az elmúlt évekhez képest több változást is hozott ez az év. A Chernel-kert szomszédságában lévő zártkertek, gyümölcsösök nagy részét felszámolták, s helyükre társasházakat, családi házakat építettek. Másik nagy változás az Aradi vértanúk parkjában következett be, hiszen költési idő kezdetén sok fát kivágtak.  Ezek a változások a megtelepedett fajok számára és költésük sikerére is hatással voltak. Mindössze 3 faj egyedei neveltek az odúkban fiókát az eddigi (legfeljebb) nyolccal szemben.
   Legnagyobb számban a széncinege (Parus major) költött. A lerakott 103 tojásból 64 fióka kelt ki, és 49 ki is repült. 9 fészekből repültek ki a fiókák, 6 fészekben a tojások vagy a fiókák pusztultak el. Az Aradi vértanúk parkjában két odúban (K6, K7)  kezdett költeni, de mindkét költés meghiúsult, a tojásos fészek fel volt dúlva. A 38. és a 42. odúban lévő fészket is feldúlták. A kék cinegék (P. caeuleus) két odút foglaltak el, s összesen 21 tojásból 12 fiókát reptettek ki. A csuszka (Sitta europaea) egy odút foglalt el, s itt 8 tojásból 7 fiókát nevelt. A kertben működő madármentő telepre két csuszkafióka is került májusban. Tollas korukig a gondozók nevelték őket. Mivel úgy látszott, hogy csak pár nap korkülönbség lehet az odúban lévő és a nevelt fiókák között, ezért a madárszülők gondjaira bíztuk őket. Május 25-én a már szép tollas fiókák raktuk be a két gyengébben tollas fiókát. Látszólag a madárszülőknek nem tűnt fel a fiókák számának megszaporodása, mert jelenlétünk, megfigyelésünk mellett is rögtön, szorgalmasan folytatták az etetést. Június elsején pedig már csak az üres fészket találtuk, minden fióka kirepült. A 11. számú odúba hasonló módon széncinege fiókákat raktunk, s onnan is sikeresen repült ki az összes fiatal. Ez a két eset mutatja, hogy megfelelő időben és módon végzett adoptálás hasznos, a fiatalok fajtársaiktól, „szüleiktől” jobban meg tudják tanulni a megfelelő viselkedést, táplálékszerzést.
   A madarakon kívül más állatok is használják az odúkat. A rovarok, pókok mellett egy odúban mókus is megtelepedett, s nevelt 2-3 kölyköt.
 

 
faj
odú száma
típus
kitettség
tojás (db)
kikelt
kirepült
fiókák száma (db)
Parus major
11
B
K
7
6
6
Parus major
28
B
DK
6
6
6
Parus major
28
B
DK
6
6
6
Parus major
7
B
DK
8
8
6-7
Parus major
1
B
ÉNY
9
9
7
Parus major
4
B
D
1
0
0
Parus major
10
B
K
11
0
0
Parus major
K6
B
ÉNY
7
3
0
Parus major
K7
B
DK
2
0
0
Parus major
22
B
K
9
9
min.7
Parus major
18
B
É
9
min.5
esetleg 1
Parus major
49
B
D
7
5
4
Parus major
42
B
ÉK
5
0
0
Parus major
37
B
NY
7
7
min.6
Parus major
38
B
K
9
0
0
Parus caeruleus
47
B
DNy
10
min.8
min.5
Parus caeruleus
51
A
DK
11
min.7
min.7
Sitta europaea
9
B
K
8
7
7
   A kert környékének megváltozása lehet az oka annak, hogy az eddig rendszeresen fészkelő fajok sem költöttek itt idén. A mezei veréb (Passer montanus) eddig ugyan csökkenő számban, de 2-4 odúban fészkelt, idén egyben sem, s látni is alig lehetett néhány egyedet. Nem fészkelt a kerti rozsdafarkú (Phoenicurus phoenicurus) sem, pedig már rendszeres fészkelő volt az elmúlt években. A seregély (Sturnus vulgaris) természetes odút választott. Hiányoztak az eddig rendszertelenül fészkelők is, mint a házi rozsdafarkú (Ph. ochruros) és a nyaktekercs (Jynx torquilla). A költések adatait lásd az alábbi táblázatban.