TERMÉSZETVÉDELMI NEVELÉS

A Csányi Alapítvány táborozói Tömördön

Illés Péter
9730 Kőszeg, Károlyi M. u. 1., e-mail: illes.peter.gabor@gmail.com

P. Illés: Campers of the ’Csányi Foundation for Children’ at Tömörd
The participants of the camp learned about the bird ringing of the Tömörd Bird Ringing Station and the wildlife of the area.

    A „Csányi Alapítvány a Gyermekekért” tanulói idén nyáron már harmadik alkalommal táboroztak Kőszegen. A tábornak a Jurisich Miklós Gimnázium és Középiskolai Kollégium adott otthont. A hét programjában Kőszeg és a környező hegyek megismerése mellett vízvizsgálat, érdekes kémiai kísérletek is szerepeltek. Magashegyi túránk a Rax Alpokban virágos hegyi rétekre és lélegzetelállító hegyormokra vezetett bennünket. A táborozók ez alkalommal is meglátogatták a Tömördi Madárvártát, ahol két csoportban botanikai és természetvédelmi ismereteiket gyarapíthatták, valamint a madárgyűrűzésbe is bepillantást kaptak. A madárgyűrűzés a CES (Constant Effort Site - Állandó Ráfordítású Helyek) gyűrűzési programjához kapcsolódott. A tábort vetélkedő zárta.
A diákok az alábbi ismertetőt és feladatokat kapták kézhez.
 
 

Név:……………………………
Madárgyűrűzés – a Tömördi Madárvárta
Madárgyűrűzés

A gyűrűzés az állatok jelölésének egyik legrégebben használt módszere. Az egyedi jelölés célja leggyakrabban a madárvonulás kutatása. A madarak vonulása évezredek óta megragadja az emberek képzeletét. Miért vonulnak a madarak, merre mennek, hol telelnek? A madárgyűrűzés, mint kutatási módszer elsősorban a madárvonulás sajátosságait vizsgálja, de más ökológiai összefüggések megértésében is jelentős szerepet játszik. A sorszámozott gyűrűkkel megjelölt madarak adatait feljegyezve, a madár minden egyes későbbi megfigyelése, visszafogása vagy megkerülése sokat árul el életükről, különösen mozgásukról, vonulásukról.

A legfontosabb kérdések: 
- Merre vonulnak a madarak? Hol töltik a telet?
- Milyen a vonulásuk? Mikor kezdik? Meddig tart?
- Veszélyezteti-e őket valami a vonulás során?
- Visszatérnek-e oda, ahol kikeltek a tojásból?
- Hűségesek-e a társukhoz a párok?
- Mennyi ideig élnek a madarak?

A madarak jelölésére használt egyedi kóddal ellátott fém lábgyűrűt Hans Christian Mortensen dán középiskolai tanár alkalmazta először 1899-ben seregélyeken. Magyarország Dánia és Németország után harmadikként csatlakozott a madárgyűrűzéshez 1908-ban. A madárgyűrűzés jelentőségét a madárvonulás kutatásában Schenk Jakab ismerte fel. Magyarországon 1908 tavaszán gyűrűztek először a Magyar Ornithológiai Központ munkatársai, az évben összesen 27 madárfaj 1064 példányát. Manapság évente kb. 200 000 madarat jelölnek meg hazánkban. Ezek többsége az ún. EURING (European Union for Bird Ringing - Európai Madárgyűrűzési Szövetség) táborokban történik.

A Tömördi Madárvárta
A Vas megyei Tömörd község határában található "Nagy-tó" és környéke a Chernel család birtokához tartozott. A XX. század elején Chernel István naplójában még közel 19 hektáros nyílt vízfelületet említ, mely a feltöltődés eredményeként mára, 1 hektárra zsugorodott. Mélysége 60-150 cm, a mindenkori csapadékmennyiség függvényében jelentősen ingadozik. 
1997-ben a Chernel István Madártani és Természetvédelmi Egyesület felépíttette a Tömördi Madárvárta épületét. 1998-ban megindult az MME "Actio Hungarica" madárvonulás-kutatási programjának módszerei alapján a tavaszi egy-egy hetes és a nyári–őszi több mint három hónapos folyamatos madárbefogás és madárgyűrűzés. A madarak befogása minden évben az ugyanazon a helyen felállított 28 függönyhálóval történt. 

CES gyűrűzés
2004-ben a program kiegészült a CES madárgyűrűzési projekttel. A CES (Constant Effort Site - Állandó Ráfordítású Helyek) olyan gyűrűzőprogram, amely számos országban, nagyszámú gyűrűzőhelyen, fészkelési időszakban, változatlan formában (állandó hálófelület, azonos hálóállások, meghatározott napokon és időtartamban, több éven át) végzett befogások módszerével a fészkelő állomány nagyságának változásait követi nyomon. Hazánkban 32 (2010-ben) ilyen gyűrűzési pont van. 
A CES program a következő kérdésekre keresi a választ:
- Hogyan változik évről évre a fészkelő madarak egyedszáma?
        (az évenként befogott madarak számából)
- Milyen volt a költés sikeressége? (a fiatal és az öreg madarak arányából)
- Milyen a túlélés? (az évenként fogott öreg madarak arányából)
Ebben a programban Tömördön 13 függönyhálót használtunk.

FELADATOK (Válaszolj a következőkre!)

Jelöld a kis térképen „0”-val a madárvárta, „x”-szel az egyes hálók helyét!
Mi a madárgyűrűzés célja!
…………………………………………………………
A madár melyik testrészére teszik a jelölőgyűrűt? …………………………………………………………
Milyen adatokat tartalmaz egy madárgyűrű?
             ……………………………
                              ……………………………
Milyen egyéb adatokat jegyeznek fel még a madárról (a gyűrűszámon és a madár faján kívül)? ........................................................................................................................................
Írd be a táblázatba, milyen madárfajokat gyűrűztünk ma a Tömördi Madárvártán!

 
 
Madárfaj
Példányszám
1.
 
 
2.
 
 
3.
 
 
4.
 
 
5.
 
 
6.
 
 
7.
 
 
8.
 
 
9.
 
 
10.
Összesen:
 
A madárvártán ma délelőtt ………. madárfaj ………….. példánya kapott gyűrűt. Köztük volt összesen ………… visszafogás is, amelyek már korábban meg voltak gyűrűzve. A leggyakoribb három madárfaj a …………………………..,  a ………………………….., és a ………………………….. volt. A gyűrűzésen kívül még a következő madarakat figyeltünk meg illetve hallottuk: …………………………………………………………………………...
Nekem legjobban a …………………………………………… tetszett.