Az év madarát gyűrűztük

Bánhidi Péter
9745 Meszlen, Béke u. 51., e-mail: dr.banhidip@freemail.hu

P. Bánhidi: Ringing of bird of the year
Two nestlings of Common Buzzard were ringed on 20 May 2012.

    Az Év madara 2012-ben az egerészölyv (Buteo buteo). A védelmi intézkedéseknek is köszönhetően leggyakoribb ragadozó madarunk. Ahhoz, hogy ez így is maradjon, oda kell figyelnünk rá, hiszen lelövés, mérgezések ma is veszélyeztetik.
    Ez év márciusában Meszlen környéki sétáim során egerészölyv nászrepülésre lettem figyelmes. Mivel a környéken fészekről nem tudtam addig, keresni kezdtem azt, és hamarosan eredménnyel jártam. Egy szántók közt húzódó fűzfa sorban épült egy új fészek, viszonylag alacsonyan (6 méter), jól megközelíthető és megmászható helyen. Távcsővel rendszeresen figyeltem a fészket, majd április végén felmásztam hozzá (addig nem akartam zavarni). Fel tudtam úgy jutni a fára, hogy oldalról beleláttam a fészekbe, és fényképet is tudtam készíteni. Három pelyhes fiókát rejtett, egyik azonban furcsa testhelyzetben volt, és nagyon mozdulatlan.
    A gyűrűzés május 20-án történt. Lőrincz Csillával mentünk ki a fészekhez. Amikor fölértem, gyanúm beigazolódott, hogy egy fióka korábbi ellenőrzésemkor már nem élt, a fészekben csak két fióka ült. Ezek viszont szépen fejlettek és láthatóan egészségesek. A madarakat vászonzsákba tettem, kötélen leengedtem (így mértem meg a fészek magasságát a földtől). A gyűrűzést követően a fiókák épen, sértetlenül visszakerültek a fészekbe. Mindez percek alatt történt, a minél rövidebb zavarás érdekében. A szülők mindvégig a közelben köröztek, és jellegzetes vijjogó hangjukat hallatták.
    Másnap távcsővel győződtem meg arról, hogy komoly zavart nem okoztunk az ölyvcsalád életében.