Madár az Anatóliai-fennsíkról

Vasuta Gábor
8477 Apácatorna, Kossuth L. u. 7., e-mail: torgos@freemail.hu

G. Vasuta: Bird is from Anatolian Plateau
One bird of Long-legged Buzzard was observed on 12 June 2012 near Vinár.

    Mindig is vonzódtam kelethez, sokkal jobban, mint a terepasztalszerű nyugati tájhoz. Ha keletre indulunk el sokkal diverzebb az élővilág, sokkal több mindent láthat az ember, nem beszélve a táj szépségéről. Még nem olyan, mint egy mesterségesen berendezett táj, vadabb, szebb, több természet közeli élőhely maradt fent. Ilyen bevezető sorok mellett, egy olyan faj jelent meg az ország nyugati felén, amely a madarászszívet megdobogtatja, sőt először a szemlélő el se hiszi, hogy igaz, amit lát.
    A pusztai ölyv (Buteo rufinus), első bizonyított költését sikerült majdnem 15 évvel ezelőtt bizonyítani Magyarországon, azóta a faj zárójelben megjegyezve terjeszkedik. Hozzánk legközelebb az Anatóliai-fennsíkon költ, és nem is akármilyen helyen, nem fákon, hanem ennek hiányában a puszta talajon építi fészkét.
    2012. június 12-én Vinár határában kaszáltak egy földet, ahol később a szokásos bálák jelentek meg. Ilyenkor mindig előkerül a teleszkóp /egyszemű távcső/, hogy az ember végigvizsgálja a területet, hátha felbukkan valamilyen ritka ragadozómadár. Ugyanis ilyenkor bálázáskor, kaszáláskor megmozgatják a mezei pockokat és egyéb kisrágcsálókat, ezek pedig hemzsegnek az ilyen élőhelyen. Nos, a teleszkóp lencséjében mikor feltűnt a pusztai ölyv, az egyik bála tetején ücsörögve, nem akartam hinni a szememnek. Majd a madarat báláról-bálára kúszva, sikerült igen közelre becserkészni, pár kellemes felvételt készítve, amelyeket a hosszú téli estékén, mindig olyan jó visszanézni. Madarunk pár napot a területen időzött mindaddig, míg a zsákmányállatok nagyszámban futkároztak az alacsony fűben.
    Felmerült a gondolat, hogy talán fészkel is, hiszen fiatal madár volt, ilyenkor pedig költési időben ez elgondolkodtató. Érdekes párhuzam, hogy ezt megelőzően pár nappal a Nagykunságban jártunk az ölyv költőhelyén, akkor még nem gondoltam, hogy hazatérve megyénkben (Veszprém), látni fogom a fajt, annak is a nyugati végében, már Vas megye határban. A Marcal határfolyó a két megye között, ezen átrepült madarunk, így a szomszédos Vas megyében is megjelent e ritkaság.