Az uráli bagoly (Strix uralensis) megjelenése Vas megyében

Németh Csaba
Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, 9941 Őriszentpéter Siska szer 26/a,
e-mail: kislegykapo@gmail.com

Cs. Németh: Observation of Ural Owl in County Vas
Five birds of Ural Owl were observed and two dead specimens were found in 2012 and 2013 in County Vas.

    Az uráli bagoly (Strix uralensis) eurázsiai elterjedésű faj, az északi boreális zóna lakója. Földrészünk északi felén, valamint a Dinári-hegységben és a Kárpátokban fészkel, Ausztriában telepíteni próbálják (egy rádióadóval jelölt madár a 2000-es évek elején Pinkamindszent térségében pusztult el – Váczi Miklós szóbeli közlése). Hazánkban, a Zemplénben rendszeresen költ, de előfordult már költése a Bükkben és az Aggteleki-karszton is. Terjeszkedőben lévő bagolyfaj: Erdélyben a hagyományos, hegyvidéki költőterületeken túl az utóbbi évtizedekben egyre alacsonyabb fekvésű, dombvidéki erdőségekben is megjelent fészkelőként, de areája Horvátországban és Szlovéniában is növekszik.
    Északi költőterületén alapvetően állandó madár, de gradációra hajlamos: ilyenkor tömegesen jelenhet meg a Kárpát-medencében is. Vas megyében az uráli bagoly rendkívül ritka kóborló. Ismert korábbi előfordulási adata csupán 5 példánynak van: ezek 1907 januárjában Kőszeg (2 pld) és Ják (3 pld) térségében kerültek megfigyelésre. A madarak minden bizonnyal a faj teljes Kárpát-medencét érintő, 1905-1906 telén észlelt tömeges megjelenésének köszönhetően jutottak el hozzánk. A fenti észlelések után 105 évvel, 2012-2013 telén újabb tömeges beáramlás tanúi lehettünk az országban, így Vas megyében is.
2012.11.22-én Halogy térségében talált egy elpusztult példányt Karvalics Zoltán.
2012.11.24-25-én Kondorfa-Hegyhátszentmárton községek határán, egy erdőfelújításban figyelt meg Szabó Imre és Gruber Ágnes egy madarat.
2012.11.26-án este Ispánk határában, egy erdőszegély hagyásfáin ült egy példány, melyet Gruber Ágnes, Németh Csaba, Markovics Tibor és mások is láttak.
2013.01.10-én reggel Nádasd térségében, a 86-os út mellett Németh Csaba és Markovics Tibor figyelt meg egy uráli baglyot, amint az út menti nyírfán üldögélt. A madár egy alatta, az út szélén elütött, de élő macskabagolyra lesett.
2013.01. 27-én Alsószölnökön, a Négyeskapu-nál egy példányt figyelt meg Jandrasits László.
2013.01.22-én a nádasdi erdőben talált egy példányt Karvalics Zoltán.
2013.03.02-án Vasvárnál elütve talált egy példányt Gruber Ágnes és Tóth Ádám.
    A vasi előfordulások mellett a szomszédos megyék közül Zalában 2012 októbere és 2013 februárja között legalább 5 különböző helyszínen (Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Nagykapornak, Ligetfalva, Zalalövő) figyeltek meg uráli baglyot (Klein Ákos közlése). Győr-Moson-Sopron megyében Fertőboznál talált egy példányt elütve Mogyorósi Sándor és Udvardi Ferenc.
    Vas megyében a fenti megfigyeléseknek köszönhetően öt példányról 12-re emelkedett a dokumentált uráli bagoly előfordulások száma, ám költési eredményről vagy próbálkozásról továbbra sincs tudomásunk: a téli invázió madarai tavaszra eltűntek a területről.