Fenyőszajkó (Nucifraga caryocatactes) előfordulások Vas megyében 2012-2013-ban

Illés Péter
9730 Kőszeg, Károlyi M. u. 1., e-mail: illes.peter.gabor@gmail.com

P. Illés: Occurrence of Spotted Nutcracker in county Vas, 2012-2013
Fifty birds of Spotted Nutcracker were observed between September 2012 and August  2013 in county Vas.

    A fenyőszajkó (Nucifraga caryocatactes) a magashegységek fenyves övének fészkelő madara. Kóborlóként elvetődik alacsonyabban fekvő területekre is, néha inváziószerűen jelenik meg. Az idei ősz és tél különösen gazdag volt fenyőszajkó megfigyelésekben. A következőkben e madárnak részben a saját, részben a „birding.hu” honlapra feltöltött Vas megyei megfigyeléseket szeretném összefoglalni. A fenyőszajkó megfigyelők Horváth Gábor, Kókay Bence, Oláh Zoltán, Sáfrán Eszter, Bruckner Attila, Laposa Dávid, Steiner Attila, ifj. Vasuta Gábor, Kocsis Krisztina, Zsoldos Csaba, Bogár Bence, Gál Szabolcs, Németh Norbert, Szász Előd, Talabér Gergely, Szabó Éva, Tölgyesi Zoltán, Gyarmati Gábor, Keszei Balázs, Illés Benedek és Illés Péter voltak.

    A legkorábban 2012 őszén, október 13-án mutatkozott a madár egy belterületi kertben. Valószínűleg ugyanezt a madarat figyeltem meg öt nap múlva a közeli temetőben. A legtöbb megfigyelés december hónapra esett. Ebben a hónapban a megfigyelők minden bizonnyal ugyanazon csapat egyedeit észlelték, minthogy a megfigyelések ugyanarról a helyről (Kőszegen a Király-völgyben a Szulejmán-kilátó környéki kertek) származnak. A legtöbb egyed, amit csapatban észleltek 4 pld. volt (nov. 25-én Illés Péter és Illés Benedek, jan. 2-án ifj. Vasuta Gábor és Kocsis Krisztina, febr. 15-én Szabó Éva, Tölgyesi Zoltán), valamennyi a Király-völgyben. Az egy napon történt legtöbb észlelés december 16-án volt. E napon Horváth Gábor, Kókay Bence, Oláh Zoltán és Sáfrán Eszter a Hörmann-forrásnál 3, a velemi kertekben 2, majd a kőszegi Király-völgyben 2 pld-t figyelt meg. Minthogy az észlelések egymás után kis időintervallummal és légvonalban 4-5 km távolságra történtek, ezek nagy valószínűséggel különböző madarak voltak.
    Nagy az esélye annak, hogy pl. a Király-völgyben ugyanazon a helyen megfigyelt madarak részben ugyanazon egyedek voltak. A megfigyelések nagyobb száma véleményem szerint kismértékben annak is betudható, hogy a honlapra feltöltött megfigyelések nyomán kisebbfajta „madarászturizmus” indult be, s többen szerették volna élőben is látni a madárfajt. Március, április és május hónapban – többszöri keresés ellenére – nem láttam a madarat. „Érdekesnek” bizonyul a kora nyári, június 13-i és 15-i megfigyelés. Ekkor a Király-völgyben, a „szokott” helyen egy kert öreg lucfenyőjének oldalsó ágain egymás közelében mozgott 2 madár, néha egy ágra telepedtek le. A tobozokból táplálkoztak. Szárnyukat néha a fiatal madarakra jellemző módon, "eleségkérő mozdulattal" rezegtették. Nem lehetetlen, hogy fiatal madarak voltak, de etetést, és rajtuk kívül más példányt nem láttam. (A madár fészkelési időben történő megfigyelése korábban is előfordult már. 2011. április 22-én és május 3-án is ugyanitt láttam cseresznyemagokkal és mogyoróval táplálkozó egyedet.)
    A fenyőszajkó fészkelése még nem bizonyított hazánkban. A megfigyelések zöme kóborló madár. Lehetséges azonban, hogy a tavaszi-kora nyári madarak egy része a közeli Alpok vagy az Alpokalja (Kőszegi-hegység, Soproni-hegység) lucfenyveseiben alkalomszerűen költő, alacsonyabb területre húzódó madár.

Fenyőszajkó (Nucifraga caryocatactes)