Karmazsinpirók (Carpodacus erythrinus) előfordulása költési időben a kőszegi Alsó-réten

Illés Péter
 9730. Kőszeg, Károlyi M. u. 1., e-mail: illes.peter.gabor@gmail.com

P. Illés: Occurrence of Common Rosefinch during breeding period in Lower Meadow of Kőszeg
Two males and femals of Common Rosefinch were observed during breeding period of 2013 in county Vas.

    A karmazsinpirók (Carpodacus erythrinus) Ázsia és Európa keleti felének fészkelő madárfaja. Az elmúlt évszázadban nyugati irányú expanziója a Kárpát-medencét is elérte. Az utóbbi harminc évben egyre rendszeresebben bukkan fel hazánk területén vonuláskor májusban, illetve augusztus-szeptemberben (pl. 2003. augusztus 17-én Tömördön, CINEGE 8. szám), s újabban a fészkelési időben is egyre gyakrabban figyelik meg (2008. június-július, Felsőmarác, birding.hu). Fészkelését hazánkban még nem, de a környező országokban (Szlovákia, Ausztria, Románia, Szlovénia, Csehország) már igazolták, Szlovákiában állományát több száz párra becsülik (SZINAI, AQUILA, 1995.) Az észlelések nagy része dús aljnövényzetű vizes területekhez, patak menti füzesekhez, égerligetekhez, mocsaras területekhez kötődik.

Megfigyelések:
2013. május 25-án a kőszegi Alsó-rét bokorfüzessel és égeressel határolt mocsárrétjén, az egyik fűzfán éneklő madárra lettem figyelmes. Aznap délután Cser Szilárd, Barna Márta, Mészáros József és Szász Előd társaságában ismét megtaláltuk a madarat. Egy immatur tollazatú éneklő hím és egy tojó madár együtt mozgott a területen (birding.hu). A madarakat hanglejátszással is többször sikerült behívni. Egy és két hét múlva ugyanitt kerestem, de nem találtam a madarat.
Július 4-én az előbbi lelőhelytől légvonalban ötszáz méterre, a Gyöngyös-patak jobb partján, az Alsó-rét Abért-tóval szomszédos felén hanglejátszásra előbb egy „pirók” nászruhás hím, majd egy immatur hím érkezett, mindkettő röviden énekelt a fűzbokrok csúcsán.
Július 9-én ugyanitt előbb egy tojó majd egy nászruhás hím érkezett, ami a fűzfa tetején néhányszor énekelt. (Ekkor a május 25-i észlelés helyén nem mutatkozott a madár.)
Július 11-én ugyanitt figyeltem meg az immatur tollazatú hímet párjával.
Július 14-én Horváth Gáborral és Porkoláb Magdolnával az Abért-tó oldaláról közelítettük meg a helyet. Először fél kilenckor a tojót pillantottuk meg a bodzásban. A hím a patak túloldaláról (a május 25-i észlelés irányából) csak fél tíz táján kezdett énekelni.  Később a piros nászruhás hím az Abért-tóval határos díszbokrok egyik tujájának csúcsáról válaszolgatott a hanglejátszásra (birding.hu). Július második felében még ötször kerestem a környéken a madarakat, de nem találtam.

    A hegylábi víz közeli, fűzbokrokkal, égeresekkel tarkított, sűrű aljnövényzetű élőhely igen alkalmasnak látszik a karmazsinpirók megtelepedésére, de ez idáig sajnos nem sikerült a madár fészkelését bizonyítani.