Folyami rák (Astacus astacus) az Ablánc-patakban

Illés Péter
 9730 Kőszeg, Károlyi M. u. 1., e-mail: illes.peter.gabor@gmail.com

P. Illés: Occurrence of Astacus astacus in Brook Ablánc
Four femals of Astacus astacus were captured on 12 August 2013.

    Az Ablánc-patak a kőszeg-hegyaljai Alsó-erdőben két forrásból ered, majd kb. 25 km hosszan kanyarogva a Répce-folyóba ömlik Gór község fölött. A majdnem teljes hosszában szabályozatlan, sekély vizű, sok helyen lápos patakot kisebb források, erek és a Csepregi-erdőből eredő Fenyves-patak táplálja.
    Az Ablánc-patakban 2006-ban és 2007-ben a patak Tömörd alatti szakaszán Juhász Istvánnal történő vizsgálódás során már találtunk folyami rákot (Astacus astacus). 2011-ben történt már eredménnyel nem járó csapdázás Tömörd településen a híd alatt, sőt az Ilona-vár alatti sekély patakszakaszon egyeléssel korábban már többször kerestem –eredménytelenül– rákot. A Cinege tavalyi számában jelent meg fotó folyami rákról, amit Baumgartner Tibor talált a patakban az Ilona-forrás közelében, ami a faj jelenlétét jelzi a felsőbb szakaszon is.
    2013. augusztus 12-én két varsát helyeztem el a patak mélyebb részén az Ilona szobor magasságában. Másnap mindkettő két-két nőstény folyami rák kisebb példányát fogta, amik a fogás után szabadon lettek engedve. Mindez arra utal, hogy az Ablánc-patakban a faj ha kis létszámmal is, de tartósan jelen van.