Jelzőrák (Pacifastacus leniusculus) az Abért-tóban

Illés Péter
 9730. Kőszeg, Károlyi M. u. 1., e-mail: illes.peter.gabor@gmail.com

P. Illés: Occurrence of Pacifastacus leniusculus in Lake Abért
Five males and six femals of Pacifastacus leniusculus were captured on 7 July 2013.

    2013 júliusában Keszei Balázs és dr. Szinetár Csaba az Abért-tavat tápláló csatornában két szokatlan ollójú jelzőrákot (Pacifastacus leniusculus) fogott.
    Július 7-én nyolc varsát raktam le: ötöt a tavakba, hármat pedig a tápcsatornába. Csaliként a szokásos halszelet és főtt kukorica keverékét használtam. A varsák közül csak a tápcsatornában lévők fogtak, a jelzőrák 5 hím és 6 nőstény közepes méretű példányát. Ez azt igazolja, hogy az első akadályt, a csatornabefolyó nem túl sűrűn álló rácsát „leküzdötték” és a tápcsatornában már viszonylag népes számmal élnek, de a tározókban még minden bizonnyal nincsenek jelen. Idő kérdése persze, hogy ezzel az akadállyal is megbirkózzanak, akár a befolyó zsilipen, vagy akár „száraz lábbal” a parti növényzeten keresztül (ilyenre már volt példa a kőszegi Malomárok és a Csónakázó-tó között), vagy akár az ivadékok terjeszkedése nyomán.
    Az ollók formája és mérete meglehetősen nagy változatosságot mutat. A kisebb, fiatalabb példányok ollója nem mindig „tipikus”, mert néhány egyednél az ollók külső fele – a folyami rákéhoz hasonlóan – beöblösödő és a belső részén is van "bevágás". A jelzőrák ollójára jellemző türkizkék folt is inkább csak az idősebb példányokon kifejezett.
    A varsákba – a tóban amúgy tömegesen előforduló – razbóra (Pseudorasbora parva) három példánya, egy sügér (Perca fluviatilis) és három vörösszárnyú keszeg (Scardinius erythrophthalmus) is belement, amiket a rákokkal együtt szintén szabadon engedtem.