EGYESÜLETI ÉLET

Visszatekintés 2014-re

Looking back on 2014
The article lists the projects in 2014.  Those not mentioned in the rest of this newsletter are: general assembly in February, applications for funding.

    2014. február 1-én, Kőszegen, a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban rendeztük meg 36 fő részvételével az egyesület rendes évi közgyűlését. A közgyűlés elfogadta az egyesület 2013. évi szakmai és pénzügyi beszámolóját, a 2014. évi munkatervét és költségvetését. A rendes évi közgyűlés után tartottuk meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület megalakulásának 40., valamint Herman Ottó halálának 100. évfordulója alkalmából megrendezett emlékülésünket, melynek társszervezője a Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi Kara volt. 2014. március 21-én a Madarak és Fák Napja országos vetélkedő területi fordulóját Kelemen Tibor és Varga László szervezte, amelyen négy általános iskola 6, 3-3 fős csapata vett részt. A versenynek a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Saághy István Erdészeti Infromációs Köpontja adott otthont. Március 29-től április 3-ig rendeztük meg a tavaszi Tömördi Természetvédelmi és Madárgyűrűző Programunkat. Áprilisban tizenegyedszer indítottuk el az Állandó Ráfordítású Gyűrűzés (CES) madármonitoring programunkat a Tömördi Madárvártán. A Madarász Suli/Ovi programunk keretében több alkalommal rendeztünk foglalkozásokat, július 15-én a Csányi Alapítvány tehetséggondozó programjában résztvevő gyerkeket fogadtuk a madárvártán. 2014. augusztus 3-tól november 8-ig tizenhetedik alkalommal folyamatosan működött az őszi Tömördi Természetvédelmi és Madárgyűrűző Táborunk. Az NymE biológia és biológiatanár szakos hallgatói ökológia terepgyakorlatuk egy részét idén is a madárvártán töltötték.     
    A Szombathelyi Erdészeti Zrt. közreműködésével a rétek egy részét ez évben is kezelni tudtuk gépi szárzúzóval, illetve kézi kaszálással. Október 4-5-én a tömördi tó környékére szervezett madármegfigyeléssel bekapcsolódtunk az Európai Madármegfigyelő Nap akcióba. Az MME 2014. évi küldöttközgyűlésén dr.Bánhidi Péter, Lendvai Imre, Lőrincz Csilla és Ruff Andrea képviselte csoportunkat. A téli madáretetéshez idén 6 q napraforgót osztottunk szét aktív tagjaink között. Ez évi tevékenységünkről is többször hírt adtunk különböző lapokban, rádiókban, tévékben. Tagtársainknak köszönjük áldozatkész segítségüket és további eredményes munkát kívánunk!

         A Chernel István Madártani és Természetvédelmi Egyesület vezetősége