Madarászok, MAP-ra fel!
-Elindult a Madáratlasz Program (MAP)-
 
Illés Péter
9730 Kőszeg, Károlyi M. u. 1., e-mail: illes.peter.gabor@gmail.com
 
P. Illés: Call the MAP program!
The author decribes the responsibilities and opportunities for the participation in the Bird Atlas Program.
 
    Az Európai Madárszámlálási Tanács (EBCC) idén hirdette meg az „Európa Fészkelő Madarainak Atlasza 2.” könyv terepi adatgyűjtéséről szóló felhívását annak érdekében, hogy az 1980-as, 90'-es években készült Európa Fészkelő Madarainak Atlasza óta történt változásokat részletesen megismerjék, s az eredményeket egy új, 2020-ban tervezett megjelenésű könyvben foglalják majd össze.

Mi a MAP?
A Magyar Madártani Egyesület 2014-2017 között elindította az országos Madáratlasz Programot (rövidítve MAP), amelyhez mérhető korábban nem volt hazánkban. Eredményeképpen aktív részesei leszünk a rendkívüli jelentőségű európai munkának, és ugyanakkor elkészül majd a fészkelő madárfajok első részletes magyar Madáratlasza. Ez nemcsak a hazai fészkelő fajok előfordulásáról, hanem azok mennyiségének az országon belüli eloszlásáról is tájékoztat majd. Több száz felmérő, sok-sok ezer terepi megfigyeléssel töltött óra és sok millió adatrekord szükséges majd ehhez a jelentős munkához.

Hogyan kell végezni a megfigyelést?    
Az önkéntes madármegfigyelő a központtól (map@mme.hu) kapott 10x10 km-es teljes négyzet felmérését vagy annak kisebb (2,5x2,5 km-es) négyzeteinek felmérését vállalhatja. A 2,5x2,5 km-es négyzeteket kell bejárni fészkelési időben, kétszer a reggeli-délelőtti, egyszer az éjszakai időszakban, s a központtól kapott terepnaplóba kell rögzíteni a faj meglétét és fészkelési státuszát. A megfigyelési adatokat otthon egy online adatbázisba kell felvinni. Ha a madarász a már felmért négyzetekben a felmérést követő években további megfigyeléseket tesz, az minden további nélkül felvihető az online adatbázisba. Célszerű egy 10x10 km-es nagy négyzetet több megfigyelő között elosztani. A két délelőtti és az egy éjszakai (ez utóbbira akár több madarász is társulhat) megfigyelés ugyan időt vesz igénybe, de szórakoztató, hasznos információkat eredményez, sokat tanul közben a madarász a terepen is.

Hogyan lehet bekapcsolódni a munkába?
Az érdeklődő madarász a Madáratlasz Program központnál (map@mme.hu) tud jelentkezni a megfigyelésekre. E központtól kap zsebben elférő terepnaplót. A programmal kapcsolatos információk (programismertető, áttekintő térképek, adatlap stb.) a Madáratlasz Program címen (www.map.mme.hu/) érhetők el.
A megfigyelésekkel kapcsolatban én is szívesen adok segítséget!
A Madáratlasz Program felmérés tehát olyan lehetőség a madarászok, madárkedvelők számára, amihez hasonló ugyan volt már (a "Nyugat-Magyarország fészkelő madarainak elterjedési atlasza" című program), de hasonló nagyszabású madárfelmérő program a jövőben valószínű nem várható. Vas megye olyan részei is felmérésre kerülhetnének, ahol korábban soha nem volt madarász tevékenység és ezáltal értékes megfigyelésekkel gazdagodhatna a vasi madártan.
Nem érdemes tehát kihagyni, minden megfigyelés számít! Nagy szükség van arra, hogy a madarakhoz értő önkéntesek egy-egy kis részt bevállaljanak!
Madarászok! Kalandra, MAP-ra fel!Vörös kánya (Milvus milvus)