Krónika
 
In memoriam Király Róbert
 
Varga László
9724 Lukácsháza, Kossuth L. u. 27., e-mail: vargal@szherdeszet.hu
 
L. Varga: In memoriam Róbert Király
The author remembers our colleague, Róbert Király,died in 2014.
 
    Tavaly ősszel még felidézhettem Robi barátommal az 1998. évi rábagyarmati kis hattyú megfigyelést, sőt a jövőt terveztük. Terveztük: felmegyünk a Kőszegi-hegységbe a Borha-forráshoz, a Stájer-házakhoz, s talán az Írott-kőre is. Csak legyen kicsit jobban, erősödjön meg, legyen tavasz, s majd akkor feleségével, Gyöngyivel együtt megyünk és bejárjuk a régi madarászutakat, s felidézzük a régi szép időket. A Sors azonban mást akart. Robi eltávozott az örök madarászmezőkre. Távcsövének objektívje hidegen csillan sötétlő tokjában.
    Király Róbert 1947. augusztus 11-én született Szombathelyen. A természet, s főként a madárvilág már ifjú korában nagyon érdekelte, ezért vadőri iskolát végzett Oladon. Munkahelye azonban a Latex szombathelyi gyára volt, ahol kártolóként dolgozott, az egészségre ártalmas körülmények között, ami minden bizonnyal kihatott későbbi egészségi állapotára is. A ’60-as évek végén megismerkedett Csaba József ornitológussal, s részt vett madártani szakkörének munkájában. A Magyar Madártani Egyesület alapító tagjai közé tartozik, hiszen 1974. augusztus 1-én kelt tagsági igazolványa, az 1061-es számú. Az Egyesületnek mindvégig tagja maradt, s amíg ereje engedte, részt vett munkájában.
    Az akkor még 8. sz. Kőszegi Helyi Csoport éves közgyűlésén, 1979 májusában ismerkedhettem meg Robival, aki azonnal pártfogásába vett, s nagyon sokat segített első madarászlépéseim megtételénél. Közösen jártuk a Szombathely környéki mezőket és erdőket, figyeltük a madarakat, és mindent a természetből, amit csak lehetett. A nap végén aztán közösen írtuk meg a madarásznaplót. Robi nagy szakértelemmel fényképezett is, ismerte technikáját, maga hívta elő a képeket, s kellő türelemmel is rendelkezett a természet megörökítéséhez. A Határőrségnél letöltött sorkatonai szolgálata idején is teljesített fényképész feladatokat. Robi ismerősként mozgott a Savaria Múzeumban és a Természetvédelmi Hivatal szombathelyi irodájában is, s e két intézményben bemutatott engem is. Az ismeretség eredményeként 1980. október 1-től mindkettőnket felvettek természetvédelmi őrnek a nemrég alapított Kőszegi Tájvédelmi Körzetbe. Akkortól naponta együtt dolgoztunk, s igazi barátság alakult ki közöttünk. Magam négy évet bírtam ki a természetvédelem akkori kereti közt, míg Robi nyugdíjazásáig kitartott.
    1985 tavaszán azonban nagy változás történt életében: áthelyezték az Őrségi Tájvédelmi Körzetbe. Feleségével, Gyöngyivel, gyermekeivel, Robikával és Gyöngyikével így 1985 novemberétől Csákánydoroszlóba költöztek. Nyugdíjazásáig már nem is változott munkaterülete, de nyugdíjba már az Örségi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársaként vonult 2005-ben. Nyugdíjasként sem szakadt el azonban korábbi munkájától, társadalmi természetvédelmi őrként óvta továbbra is szeretett madarait. A Csákánydoroszlóban megalakuló Csaba József Körnek alapítása óta tagja volt.
    Király Róbert 2014. február 24-én hunyt el a szombathelyi kórházban. Csákánydoroszlói búcsúztatójára március 13-án került sor, melyen a Magyar Madártani Egyesületet dr. Gyurácz József képviselte, s lerótta kegyeletét Marton Imre, Helyi Csoportunk egykori titkára is.
    Robi régen gyakran aggódott miattam, s korholt is eleget: Ej, Te is csak abbahagyod majd! Nem maradsz madarász! Robi! E helyütt is fogadom Neked, hogy nem hagyom abba, s az örök madarászmezőn majd elmesélem, miket láttam, és együtt írjuk meg a madarásznaplót.


Füleskuvik (Otus scops)