40 éves a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
 
Gyurácz József  
Nyugat-magyarországi Egyetem, Biológia Intézet, Állattani Intézeti Tanszék
9700 Szombathely, Károlyi G. tér 4., e-mail: gyjozsi@ttk.nyme.hu
 
J. Gyurácz: The Forty Years of the BirdLife Hungary
The local group of BirdLife Hungary organized anniversary meeting in honour of the forty years of the BirdLife Hungary on the first of February 2014 in Kőszeg.
 
    A 2014-es év több szempontból is különleges volt a legnagyobb múltú és taglétszámú hazai természetvédelmi civil szervezet, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) számára. Idén emlékeztünk meg Herman Ottó, a Magyar Ornitológiai Központ alapítója halálának 100., valamint az MME megalakulásának 40. évfordulójáról. A jubileumok alkalmából számos tudományos és kulturális programot szervezett az MME. A vidéki rendezvények első programja az egyesület Chernel István nevét viselő Vas megyei Csoportjának emlékülése volt, melynek szervezésében a Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi Kara is részt vett. A Vas megyei Csoport 1974-ben Kőszegen alakult meg, melynek első elnökévé Bechtold Istvánt választották. Az emlékülés előadói bemutatták mindazon természetvédelmi, tudományos és társadalmi eredményeket, melyeket az egyesület tagjai eddig elértek. A rendezvényt Kőszegen, a Bechtold István Látogatóközpontban tartottuk 2014. február 1-én 15 órakor az alábbi programmal:

15:00 Köszöntők:
Gyurácz József az MME Vas megyei Csoportjának elnöke
Básthy Béla Kőszeg Város alpolgármestere

A közgyűlésen elhagzott előadások:
15:10 Az MME 40 éve
         Haraszthy László az MME Országos Elnökségének tagja
15:50 Az MME Vas megyei Csoportjának tevékenysége, 1974-2013
         Gyurácz József az MME Vas megyei Csoportjának elnöke
         Bánhidi Péter az MME Vas megyei Csoportjának alelnöke
         Lőrincz Csilla az MME Vas megyei Csoportjának titkára
16:30 Fogadás, majd koszorúzás Bechtold István sírjánál

Az emlékülésen „Vas Megye Önkormányzatának Közgyűlése a megyében folyó madártani és természetvédelmi tevékenységek társadalami hátterének biztosításáért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Vas Megyei Helyi Csoportja részére fennállásának 40. évfrodulója alkalmából ELISMERŐ OKLEVELET” adományozott. Az oklevelet Básthy Béla Kőszeg Város alpolgármester adta át Gyurácz József elnök részére.